علیرضا مالمیر
سرگلزایی نویسنده حوزه روانپزشکی، فلسفه و علوم اجتماعی، در این کتاب با مجموعهای از مقالات و ارجاعات دقیق به اسطورههای تاریخی و نظریات اندیشمندان مختلف، به بیان چرایی شکلگیری فاشیسم، توتالیتاریسم، و کاپیتالیسم پرداخته و با عدم جمعبندی پایانی، این فرصت را در اختیار خواننده قرار داده تا با تفکر و تعمق، نظر شخصیاش را بهعنوان پایانبندی کتاب اعمال کند، یعنی آنچه را که میخواند ابتدا بفهمد و سپس نتیجهگیری کند. نویسنده با رویکردی میانرشتهای، تلاش کرده تا نشان دهد که چگونه قدرتهای نامشروع، افسار زندگیهای ما را به دست گرفتهاند. بهاینترتیب با این رویکرد چندوجهی و میانرشتهای، طیف گستردهای از آرای صاحبنظران و اندیشمندان به مخاطب معرفی میشود و خواننده میتواند باتوجهبه زمینه علاقه خود، ردپای مطالب را در آثار دیگر دنبال کند.
از نکات مثبت کتاب «جنون قدرت و قدرت نامشروع» میتوان به بیان ساده و روان نویسنده اشاره کرد که بر خلاف بسیاری از نوشتههای موجود در این زمینه، بهدوراز تکلف، مفاهیمی همچون فاشیسم، توتالیتاریسم و کاپیتالیسم را توضیح داده و برای درک بهتر آنها توسط خواننده، نشانههایی را ارائه کرده که در امور روزمره نیز قابللمس هستند.
حجم کم این اثر، محتوای آن را تحتتأثیر قرار نداده و اتفاقاً مقالات از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند. این اثر را میتوان در زمره آثاری قرارداد که میتواند با محتوای عالی و کاربردیاش، مخاطب را به خود جلب کند و چندین ساعت با او سخن بگوید. سبک نگارش کتاب نیز در نوع خود جالبتوجه است؛ سرگلزایی نقد و بررسی را در قالب روایت و حکایت بیان میکند و مقالههای مستقلی که در اینجا آمدهاند، تحت لوای یک موضوع واحد یعنی جنون قدرت و قدرت نامشروع و با نگاه به روند شکلگیری و پابرجا بودن آن ارائه شدهاند.