آخرین مطالب

بی قانونی سخن سردبیری

بی قانونی

  بزرگنمایی:
رابطه ملت و حاکمیت از مولفه‌های ضروری برای بقای یک کشور است. رابطه‌ای که در آن طرفین نسبت به یکدیگر حقوق و وظایفی دارند. رابطه‌ای پویا که با زمان و اقتضائاتش همراه است و در یک‌صد سال گذشته، پیگیری حق زنان بخشی از آن بوده و هم اکنون مجرم شناختن آنها!

“هم وطن گرامی؛ احترام به قانون حجاب و رعایت آن، مانند هر قانون دیگری ضروری است.”

رابطه ملت و حاکمیت از مولفه‌های ضروری برای بقای یک کشور است. رابطه‌ای که در آن طرفین نسبت به یکدیگر حقوق و وظایفی دارند. رابطه‌ای پویا که با زمان و اقتضائاتش همراه است و در یک‌صد سال گذشته، پیگیری حق زنان بخشی از آن بوده و هم اکنون مجرم شناختن آنها!
این رابطه زمانی سازنده است که فضای مشترکی مابین دو طرف وجود داشته باشد؛ اینکه برای مثال یک طرف در توهم توطئه و الزامات ایدئولوژیک خویش، محصور باشد و طرف دیگر در حسرت رونق در همراهی با جامعه جهانی، زیر بار تورم خرد شود، فضای مشترک به صفر میل می‌کند. از طرفی وقتی به تاریخ دُول مختلف نظری می‌اندازیم متوجه تأثیر زیاد این رابطه در بزنگاه‌های تاریخی می‌شویم. اثری که در اوکراین منجر به حفظ کشور به‌جای تسلیم‌اش می‌شود و در افغانستان شاهد سقوط چند‌ساعته شهرها. 
اما دوام و زوال این رابطه را چه چیزی تعیین می‌کند؟ برخوردهای قهری با ملت و سوءاستفاده از تنها سرمایه ارزنده‌شان که عمر است  یا تعامل با آنها؟ اخیراً ضمن گوشزدکردن امری اختیاری به چندین میلیون هم وطن، آنها را به رعایت قانون ملزم ساخته‌اند. اینکه تاریخ پر از اشک ما، از مرحله رعیت به هموطن رسیده، خودش نشانه روشن و مبارکی است اما دانسته یا نادانسته این واژه را ملزم به قیدی کرده‌اند که اثر یکدیگر را خنثی می‌کند. چرا که وقتی از عنوان “هم وطن” برای همه مردم استفاده می‌شود، انتظار می‌رود در مقابل نیز نگاهی تکثرگرا و پذیرا به عقاید همان مردم داشته باشند. این خلط مفاهیم متعارض، به شکاف عمیق‌تری در این ‌رابطه می‌انجامد. رابطه‌ای که سال‌ها با عاریت گرفتن مفاهیمی چون سلطه جهانی، دین‌ستیزی، غرب‌گرایی و شرق‌گرایی سعی در بقایش داشتند و پس از ناکارآمدی مفاهیم مذکور، با عاریت‌گرفتن نام “قانون” سعی در حفظش به هر قیمتی دارند. واژه‌ای که صدسال از تولدش در این کشور گذشته اما کماکان در گزاردن، اجرا و نظارتش مشکل وجود دارد؛ چرا که بعضاً، مفاهیمی “قانون” نامیده می‌شوند که امری کاملا شخصی هستند. در این شرایط است که هم رابطه ملت و حاکمیت بیش از پیش متزلزل شده و هم واژه هایی نظیر هموطن و قانون از معنا تهی می‌شوند. در این بین شاهد زیست قهری مردم با حکومت هستیم؛ به‌گونه‌ای که بخشی از مردم، سعی در انکار یا کم‌رنگ کردن نسبتِ خود با بدنه تصمیم‌گیرنده دارند و طرف مقابل نیز در حبابی از توهمات، سعی در القای اموری دارد که به ‌اشتباه به آن قانون می‌گوید. درحالی‌که می‌شود با امور کم‌هزینه‌تری نظیر اجرای اصل 59 قانون اساسی این شکاف عمیق را اندکی پر کرد.

در پایان، شاید اشاره به سرمقاله نخستین شماره از روزنامه قانون در سال 1307 هجری قمری خالی از لطف نباشد:
“ایران مملو است از نعمات خداداد. چیزی که همه این نعمات خداداد را باطل گذاشته، نبود قانون است. هیچ‌کس در این مملکت هیچ‌چیز نیست زیرا که قانون نیست. حکم تعیین می‌کنیم بدون قانون. سرتیپ معزول می‌کنیم، بدون قانون. حقوق دولت را می‌فروشیم، بدون قانون. بندگان خدا را حبس می‌کنیم، بدون قانون. شکم پاره می‌کنیم، بدون قانون… .”



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

حمله تجاوزکارانه ایالات متحده آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران را شدیدا محکوم می‌کنیم.

تحزب، سیاست و امکان سوسیال‌دموکراسی در ایران

جامعه مدنی

شهرکُشی: مرگ خاموش منابع تاریخی و زیست‌محیطی تمدن‌ها

گذار از " نهیلیسم" به "معنای زندگی"

اهل علم مصلحت را بجویند یا حقیقت را؟!

میهمان روستا

چالش‌های حقوقی مقابله با ارتشا؛ بررسی ریشه‌های قانونی یک فساد ساختاری

نمایشگاهی ضروری، گرچه تکراری

غرفه انتشارات حزب اراده ملت ایران را راه انداختیم

بخوانیم برای ایران

شرحی بر چرایی و اهمیت ترجمه سری کتاب سازوکار حزبی

بازتعریف سوسیال دمکراسی در عصر جدید

دموکراسی و اندیشه سوسیال‌دموکراسی

معرفی کتاب نمایی روشن‌تر (بینشی جدید درمدل مدرسه سادبری‌ولی)

تاب آوری اجتماعی

بیانیه کارگروه محیط زیست حاما به مناسبت اول خرداد روز جهانی تنوع زیستی

علی برقراری از اعضا ارشد حزب اراده ملت ایران مشاور اقتصادی فرماندار نظرآباد شد

کتاب "صداهائی برای برابری" مجوز انتشار گرفت

انتخاب اعضای هیأت رئیسه جبهه اصلاحات استان سمنان

آغاز کار مدرسه حزبی حاما با برگزاری پنج دوره آموزشی مجازی

آغاز کار مدرسه حزبی حاما با برگزاری پنج دوره آموزشی مجازی

تحلیل های سیاسی ماه

وزیر آموزش و پرورش چه می‌کند؟‌

یاد یاری که در سکوت فریاد شد

ظهرها شام بخوریم؟!

تعرفه‌های تجاری،ابزار حمایت‌گری هوشمند

“فناوری بی‌اخلاق، شمشیری است در دست کودک نابالغ”

برایتان جهنم آورده‌ایم!

بیانیه به مناسبت روز جهانی تنوع زیستی (یکم خرداد)

سفیران سلامت

آیا مدفوع زیاد سگ‌ها در باغچه می‌تواند به گیاهان آسیب برساند؟

گردشگری پایدار و لزوم مدیریت پسماند و آموزش به گردشگران برای حفاظت از محیط زیست درایام نوروز1404 در شهر شیراز

چرا این مجموعه را ترجمه کردم؟

نگاهی انتقادی به کتاب «پیش‌نیازهای سوسیالیسم و وظایف سوسیال‌دموکراسی»

معرفی کتاب تجربیات مدرسه سادبری‌ولی به روایت دست اندرکاران یکی از قدیمی‌ترین مدارس دمکراتیک دنیا

سازمان‌های مردم‌نهاد از توسعه انسانی تا مشارکت مدنی

رونمایی کتاب « آدم کسی نبودن »

آتش و قلم

قرار عروسی سوم خرداد است

جهان در هفته ای که گذشت(93)

پیام تسلیت احمد حکیمی پور ریاست شورای مرکزی حزب اراده ملت ایران برای درگذشت علی بیکس

بیانیه دفتر سیاسی حزب اراده ملت ایران (حاما) به مناسبت روز معلم

تبریک دفتر سیاسی حزب اراده ملت ایران به مناسبت روز جهانی پرستار (22 اردیبهشت)

کار انتشارات حزب اراده ملت ایران در نمایشگاه کتاب پایان یافت

کاربست فلسفه در اخلاق حرفه‌ای

نگاهی به نمایشگاه کتاب

کتاب‌ها دریچه‌ای به گشودگی جهان هستند

آموزش حزبی؛ درس‌گفتارهای تشکیلاتی

مبانی مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی)