آخرین مطالب

نگاهی به جشنواره شعر فجر - شکاف و مرزبندی

  بزرگنمایی:




بهمن‌ماه، میعاد پاسداشت فجر است و حوزه هنر نیز از این امر مستثنا نیست، جشنواره‌های فجر را می‌توان بزرگ‌ترین رویدادهای هنری ایران‌زمین در سال‌های پس از انقلاب دانست، به همین بهانه در نوشتار حاضر نگاهی خواهیم داشت به جشنواره بین‌المللی شعر فجر که در چهلمین سال پیروزی انقلاب سیزدهمین سال حیاتش را تجربه می‌کند.
بر طبق آیین‌نامه مصوب 1394 هدف جشنواره فجر جریان سازی ادبی و بالندگی گونه‌های شعر امروز و ایجاد انگیزه و رقابت بین شاعران و درنتیجه تقویت و اعتلای شعر در جمهوری اسلامی ایران است. این جشنواره آثار مکتوب را داوری کرده و نشست‌های شعری در داخل و خارج کشور برگزار می‌کند. هرچند شعر را می‌توان کهن‌ترین هنر ایران‌زمین قلمداد کرد ولی عنوان جشنواره فجر بدون پسوند و پیشوند جشنواره‌هایی نظیر فیلم، تئاتر و موسیقی را در ذهن مخاطب تداعی می‌کند، چراکه جشنواره شعر فجر از عمر کمتری نسبت به سایر جشنواره‌های فجر برخوردار است؛ عمر کوتاه جشنواره شعر فجر را نمی‌توان به بی‌اعتنایی حاکمیت به شعر نسبت داد چراکه هر دو رهبر انقلاب اسلامی به شعر علاقه‌مند بوده و در وادی شعر قلم‌فرسایی کرده‌اند. این مهم بیانگر آن است که شعر در سیاست‌های فرهنگی جمهوری اسلامی همواره از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده است.
شعر فجر_جلوه‌گاه مرزبندی
شوربختانه وقتی از شعر مطلوب و شاعر متعهد سخن به میان می‌آید ناخودآگاه شکاف عمیقی بین شاعران ایجاد می‌شود و یک نوع مرزبندی صورت می‌گیرد، جشنواره شعر فجر جلوه‌گاه این مرزبندی است؛ وجود این نوع نگرش در متولیان و سیاست‌گذاران جشنواره، اهالی قلم را در تقابل و نبردی از پیش تعیین‌شده قرار می‌دهد؛ در یک‌سو شاعرانی هستند که مخالف سیاست‌های جشنواره‌های فرمایشی و مناسبتی هستند و در سمت مقابل شاعرانی که سیاست‌گذاری‌ها و خط‌کشی‌های «شعر جشنواره‌ای» را پذیرفته‌اند و از انبوه امکانات، حمایت‌های مالی، تریبون‌های متعدد، مطبوعات و صداوسیما برخوردارند.
آیا جشنواره شعر فجر نماینده شایسته شعر روزگار ما است؟!
برای پاسخ به این سؤال بهتر است به کارنامه شعر فجر رجوع کنیم. نگاهی به فهرست برگزیدگان جشنواره شعر فجر و همچنین داوران این رویداد ادبی در سال‌های گذشته نشان می‌دهد که گزینش و انتخاب این افراد با شابلونی بیگانه از شایستگی بوده، هرچند در برخی از دوره‌ها عملکرد جشنواره نسبتاً خوب بوده است ولی هیچ‌گاه آن‌طور که می‌بایست موفق عمل نکرده است. مگر می‌شود بزرگ‌ترین رویداد ادبی کشور در جریان باشد و نامی از شفیعی کدکنی در میان نباشد؟! مگر می‌شود جشنواره‌ای قصد کمک به بالندگی گونه‌های شعر امروز را داشته باشد، ولی با بسیاری از این گونه‌ها مخالف باشد؟! وقتی اتاق فکر منحصراً در اختیار تفکری خاص باشد شاهد حضور همه صداهای شعر معاصر در شعر فجر نخواهیم بود و بدین‌سان به گمان من شعر فجر به اهداف خود نرسیده و با این روند راهی جز به ترکستان نخواهد برد.
مرور جشنواره فجر، تقابل بیم و امید
مرور جشنواره نهم شعر فجر که دبیر جشنواره سخن از دعوت یدالله رؤیایی به میان آورد، هرچند سیلی از انتقادات را به همراه داشت - حتی عده‌ای در مصاحبه‌ها و یادداشت‌هایشان رؤیایی را شاعری ملحد و فراری نامیدند - ولی بارقه‌های امید را همچنان روشن نگه می‌دارد که در سال‌های پیش رو شعر فجر بستری را برای حضور همه صداهای شعر امروز فراهم کند؛ مرور مواضع متولیان جشنواره که هر نوع اندیشه‌ای را جز اندیشه مقبول خودشان نهی می‌کنند، بیم تنگ‌تر شدن عرصه برای صداهای شعر امروز را کماکان زنده نگه می‌دارد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

کاربست فلسفه در اخلاق حرفه‌ای

نگاهی به نمایشگاه کتاب

کتاب‌ها دریچه‌ای به گشودگی جهان هستند

آموزش حزبی؛ درس‌گفتارهای تشکیلاتی

مبانی مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی)

پیش نیازهای سوسیالیسم و وظایف سوسیال دموکراسی

لزوم اجماع بر سر منافع ملی

کوره راه

فریادی بر دیوار

راقمان انقلاب ها (در حکایت انقلاب‌های جهان تا انقلاب 1952 مصر)

شوراها

اندیشه‌های سیاسی سید قطب و تأثیر آن بر جنبش های اسلامی معاصر مصر

یک خوشه نور

چگونه یک اتحادیه کارگری راه بیندازیم

با گذشت زمان و با توجه به شرایط موجود در اقتصاد و سیاست جهانی، لزوم بازگشت به الگوی مردم‌سالاری اجتماعی بیشتر احساس می‌شود. الگویی که ضمن پذیرش واقعیت‌های موجود دنیای سرمایه‌محور، تلاش می‌کند که عوارض و تبعات موجود را به کمینه‌ترین میزان برساند.

درباره مجموعه “خوانشی نوین: مردم‌سالاری اجتماعی”

به همین نحیفی سهم ما از تاریخ

ابراهیم نصرالله: نویسنده فلسطینی تبار، زاده اردن را می‌توان یکی از برجسته ترین نویسندگان معاصر عرب دانست. علاوه بر این‌ها در حوزه شعر، موسیقی، سینما نقد ادبی و... هم دستی بر آتش دارد.

بالکن رسوایی

برنامه ای برای اداره‌کل سازمان‌های‌مردم‌نهاد و خیرین سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

ثبات مدیریت شهری در آستانه تغییرات کلان: تأملی بر تمدید مدت شورا و سرنوشت شهردار

قصّه ی پر غصّه ی ارباب معرفت

آیا احزاب فقط زینت المجالس هستند؟

روایت بنیادین حزب اراده ملت ایران

قلم!!!

به احترام تماشاچی

زندگی‌های بی‌نام

خلاصه مقاله: تنوع ژنتیکی و شبکه ژنتیکی مشترک اقوام ایرانی

سیاست زبانی و قدرت اقوام: زبان، هویت و عدالت در جامعه چندزبانه

آموزش طبیعت

پسماندها را دریابیم

مبارزه بیولوژیکی با پرورش کفشدوزک و استفاده از آن در کشاورزی ایران

اصول سیاست خارجی آمریکا و حرکت خلاف جهت ترامپ

جهان در هفته‌ای که گذشت (92)

کنگره یازدهم حزب در سال جاری برگزار خواهد شد

تعداد کارگروه های حزب اراده ملت ایران به شش رسید

تحلیل های هفتگی سیزده، انتشار عمومی خواهند یافت

رونمائی از دو کتاب تازه حزب در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در اردیبهشت سال جاری

نگاهی کوتاه و ساده به وضعیت احزاب سیاسی در گرجستان

امتناع حکمرانی حزبی اما و اگر های تحزب در ایران

ابتذال تحزّب!

مطالبات مدنی، در هیاهوی منازعات بین‌المللی

دفاع از حقوق دشمنم، آری یا خیر؟

نقش اصلاح حزب برای ارتقای سطح تحولات جامعه

بررسی سوسیال دموکراسی در احزاب ایران

روز طبیعت 1404

بر چسب بازیافت

کاربست مبلمان شهری در بافت های سنتی شهری و مزایا و معایب آن

کاشان شهری برلبه ی تیغ

ایمن‌سازی جاده‌ها در ایران؛ ضرورت فراموش‌شده زیرساخت‌های مواصلاتی