آخرین مطالب

مصیب نعیمی، کارشناس ارشد امور خاورمیانه در گفت‌وگو بااراده ملت عنوان کرد:

مهم‌ترین علت نگاه عربستان به شرق، تغییر در معادلات بین‌المللی است گفتگو

مهم‌ترین علت نگاه عربستان به شرق، تغییر در معادلات بین‌المللی است

  بزرگنمایی:
اراده ملت، فائزه صدر: روزهای پایانی سال ۱۴۰۱ آبستن توافق مهمی بود که با استقبال جهان روبرو شد. ایران و عربستان پس از هفت سال تنش در روابط و تعطیلی سفارتخانه‌ها با میانجیگری چین برای از سر گیری روابط دو جانبه توافق کردند.

اراده ملت، فائزه صدر: روزهای پایانی سال 1401 آبستن توافق مهمی بود که با استقبال جهان روبرو شد. ایران و عربستان پس از هفت سال تنش در روابط و تعطیلی سفارتخانه‌ها با میانجیگری چین برای از سر گیری روابط دو جانبه توافق کردند. حصول این توافق پس از چند روز مذاکرات فشرده بین علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و مساعد بن محمد العیبان، مشاورامنیت ملی عربستان سعودی در پکن با انتشار بیانیه سه جانبه اعلام شد. با توجه به اختلافات فی ما بین دو کشور رسیدن به نتایج مشترک دور از انتظار بود اما توافق نشان داد که ایران و عربستان نسبت به از سر گیری روابط مشتاق هستند. اراده ملت در گفت و گویی با مصیب نعیمی، کارشناس ارشد امور خاورمیانه به بررسی شرایطی می پردازد که منجر به حصول توافق شد:

با وجود مذاکراتی که طی دو سال گذشته با میزبانی عراق بین نمایندگان ایران و عربستان صورت گرفته بود، اما به دلیل اختلافات فی ما بین حصول توافق میان دو کشور دور از انتظار به نظر می‌رسید. چه عواملی در آشتی دو طرف مؤثر واقع شدند؟
در مورد این توافق ابتدا باید به مشترکاتی که بین ایران و عربستان وجود دارد اشاره کرد. در منطقه و در حوزه اقتصادی و همچنین در خلیج فارس و تنگه هرمز؛ نقش ایران برای عربستان پر رنگ است. همچنین در تحولات بین الملل و مسائل سیاسی منطقه نیز نقش دو کشور و نوع ارتباط بین آن‌ها برجسته می‌شود.
ولیعهد جوان عربستان بعد از یک دوره تجارب ناموفق امروز به نقطه‌ای رسیده که باید در تصمیمات و سیاست‌های خود بازنگری کند. عربستان در دوره بن سلمان بیش از هر دوره دیگری فکر کرد می‌تواند با تک روی و جاه طلبی به جاهایی برسد ولی نتیجه خلاف این را نشان داد.
نکته بسیار مهم در وقایع اخیر این است که عربستان می‌خواهد هم زیستی متقابل را بپذیرند و شواهد نشان می‌دهد که این پذیرش امروز انجام شده است. ولی نتایج توافق به خواسته‌های دو کشور از هم به و تعاملات ایران و عربستان بستگی دارد.
اما مهم‌ترین علت نگاه عربستان به شرق، تغییر در معادلات بین‌المللی است. جنگ اوکراین آمریکا و اروپا را درگیر کرده و غرب دیگر شرایط قبلی را ندارد. کشورهای عرب خلیج فارس که در حوزه آمریکا و به طور کلی در حوزه غرب قرار داشتند امروز خود به صورت جداگانه با قدرت‌هایی مثل چین و روسیه و با ایران روابطی ایجاد کرده‌اند.

با توجه به فاصله جغرافیایی معنا داری که بین منطقه درگیر جنگ در اوکراین و خاورمیانه وجود دارد، این بحران چگونه می‌تواند بر معادلات منطقه تأثیر بگذارد؟ نقطه تأثیر پذیر خاورمیانه از جنگ اوکراین کجاست؟
وضعیت اوکراین توازن صحنه بین‌الملل را تغییر داده و موجب دگرگونی در ساختار قدرت در جهان شده چون غرب برای خود یک ساختار مدیریتی تعیین کرده بود. امروز غرب در شرق اروپا درگیر است و دیگر نمی‌تواند از هم پیمانان خود در خاورمیانه حمایت کند.
اروپا به خاطر نگرانی از دامنه دار بودن جنگ و تهدیدهای روسیه مجبور به حمایت از اوکراین است از این رو تبعات جنگ برای غرب بالاتر از آن است که بتواند از هم‌پیمانان اش در خلیج فارس حمایت کند.
اگرچه دخالت‌های غرب در منطقه هنوز هم ادامه دارد؛ اما اولویت‌هایی که در گذشته برای غرب مطرح بود امروز تغییر کرده است. با خروج آمریکا از منطقه و به ویژه بعد از جنگ اوکراین و بحران‌هایی که به دنبال داشت، غرب تمام توجه خود را به شرق اروپا معطوف کرد تا در جنگ با روسیه بازنده نباشد.
تحلیل‌ها و پیش‌بینی‌های غرب در مورد جنگ اوکراین درست از آب در نیامد و امروز جنگ فرسایشی اوکراین آینده‌ای نامعلوم را برای غرب ترسیم کرده، آمریکا و اروپا تمام توان خود را در عرصه سیاسی و نظامی به کار بسته‌اند تا جنگ از اوکراین به سایر مناطق اروپا تجاوز نکند.
ازاین‌رو دگرگونی‌هایی در سیاست کشورهای حوزه خلیج‌فارس دیده می‌شود. کشورهایی که تا پیش‌ازاین در حوزه غرب به شمار می‌آمدند امروز نگرش‌های سیاسی جدیدی را دنبال می‌کنند. عربستان سعودی به‌عنوان لیدر کشورهای عربی منطقه در رأس صف این تغییرات ایستاده است.

آیا توافق بین ایران و عربستان از استحکام لازم برخوردار است و دو کشور می‌توانند در تصمیمات آتی خود روی این پیمان نوظهور تکیه کنند؟
ایران همواره خواهان داشتن روابطی دوستانه با کشورهای همسایه و کشورهای منطقه بود. اما اگر اراده تغییر در عربستان جدی باشد و به طور عمیقی در سیاست‌های خود بازنگری کند، از درگیری‌هایی که در منطقه دارد نجات پیدا می‌کند و این ظرفیت بزرگ این توافق برای عربستان است.
عربستان در هیچ کدام از نقاط درگیر به دستاوردی نرسیده و تنش‌های حاصل شده برای این کشور در وضعیت فرسایشی است. پیامدهای جنگ با یمن برای سعودی‌ها بسیار زیاد بود. حتی هم‌پیمانان غربی عربستان نیز نسبت به تبعات جنگ فرسایشی یمن ابراز نگرانی کرده‌اند.
جنگ یمن نه‌تنها دست آوردی برای سعودی‌ها نداشت؛ بلکه ادامه این جنگ می‌توانست ناامنی را به سایر نقاط منطقه سرایت دهد و چالش‌هایی در ابعاد اقتصادی، استراتژیک و همچنین در حوزه انرژی برای منطقه و جهان ایجاد کند.
از این رو می توان گفت امنیت در منطقه تا حدود زیادی به رفتار عربستان وابسته بود و این انتظار می رفت که ولیعهد جوان در سیاست های خود ارزیابی و بازبینی داشته باشد که این مرحله با عقب نشینی غرب از حوزه همپیمانان اش در خاورمیانه هم زمان شد.
امروز با توجه به افزایش سطح بحران ها در منطقه و جهان، کشور های حوزه خلیج فارس به دنبال آرامش هستند و همین اراده می تواند کشور ها را در مسیر همگرایی قرار دهد.

فائزه صدر


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

ثبات مدیریت شهری در آستانه تغییرات کلان: تأملی بر تمدید مدت شورا و سرنوشت شهردار

قصّه ی پر غصّه ی ارباب معرفت

آیا احزاب فقط زینت المجالس هستند؟

روایت بنیادین حزب اراده ملت ایران

قلم!!!

به احترام تماشاچی

زندگی‌های بی‌نام

خلاصه مقاله: تنوع ژنتیکی و شبکه ژنتیکی مشترک اقوام ایرانی

سیاست زبانی و قدرت اقوام: زبان، هویت و عدالت در جامعه چندزبانه

آموزش طبیعت

پسماندها را دریابیم

مبارزه بیولوژیکی با پرورش کفشدوزک و استفاده از آن در کشاورزی ایران

اصول سیاست خارجی آمریکا و حرکت خلاف جهت ترامپ

جهان در هفته‌ای که گذشت (92)

کنگره یازدهم حزب در سال جاری برگزار خواهد شد

تعداد کارگروه های حزب اراده ملت ایران به شش رسید

تحلیل های هفتگی سیزده، انتشار عمومی خواهند یافت

رونمائی از دو کتاب تازه حزب در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در اردیبهشت سال جاری

نگاهی کوتاه و ساده به وضعیت احزاب سیاسی در گرجستان

امتناع حکمرانی حزبی اما و اگر های تحزب در ایران

ابتذال تحزّب!

مطالبات مدنی، در هیاهوی منازعات بین‌المللی

دفاع از حقوق دشمنم، آری یا خیر؟

نقش اصلاح حزب برای ارتقای سطح تحولات جامعه

بررسی سوسیال دموکراسی در احزاب ایران

روز طبیعت 1404

بر چسب بازیافت

کاربست مبلمان شهری در بافت های سنتی شهری و مزایا و معایب آن

کاشان شهری برلبه ی تیغ

ایمن‌سازی جاده‌ها در ایران؛ ضرورت فراموش‌شده زیرساخت‌های مواصلاتی

آخرین بازمانده!!!

ویل دورانت و لذایذ فلسفه

معرفی و نقد کتاب “نوبت شماست! نوسازی اتحادیه‌های معلمان”

یک قدم مانده به اپیدمی فقر!

محدودیت سقف معافیت مالیاتی در سال 1404: بررسی ابعاد حقوقی و اقتصادی

جهان در هفته‌ای که گذشت (91)

بازگشایی دوباره دفتر حزب اراده ملت ایران پس از تعطیلات نوروزی

حضور انتشارات حزب اراده ملت ایران در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

دو کتاب جدید انتشارات حزب اراده ملت ایران روانه چاپخانه شد.

تحلیل‌های هفتگی حزب اراده ملت ایران منتشر شد

پایداری در برنامه‌ریزی برای سکونت‌گاه‌ها؛ ابزاری برای مدیران شهری

راهنمای جریان سازی جنسیتی

انتخابات، بررسی صورت‌های مالی و تأکید بر شفافیت در دستور کار مجمع سالانه انجمن حسابداران خبره ایران

پنجاه‌مین کتاب انتشارات حزب اراده ملت ایران منتشر شد

جلسه شورای مرکزی حزب اراده ملت ساعت 9 روز جمعه 24 اسفند 1403

انتشار ویژه‌نامه محیط زیست با آثار جمعی از نویسندگان و پژوهشگران

انتشار مجموعه‌ای از کتاب‌های پژوهشی و سیاسی در سال 1403

جهان در هفته‌ای که گذشت (90)

افزایش اختیارات استانداران و تأثیر آن بر مدیریت محلی

سه رکن اساسی در برندسازی شخصی