آخرین مطالب

خانه ملت معرفی و پیشنهاد

خانه ملت

  بزرگنمایی:
هفتم خردادماه در تقویم ما سالگرد افتتاح اولین دوره مجلس شورای اسلامی است و به این بهانه می‌خواهیم نگاهی کوتاه به تاریخچه این ساختار مهم در جهان بیندازیم. تاریخچه دقیق اولین مجلس و قانون‌گذاری جهان مشخص نیست، اما برخی منابع تاریخی نشان می‌دهند که این اتفاق حدود ۵۰۰۰ سال پیش در شهرستان سومر در جنوب میانه (بخشی از عراق کنونی) رخ‌داده است.

هفتم خردادماه در تقویم ما سالگرد افتتاح اولین دوره مجلس شورای اسلامی است و به این بهانه می‌خواهیم نگاهی کوتاه به تاریخچه این ساختار مهم در جهان بیندازیم. تاریخچه دقیق اولین مجلس و قانون‌گذاری جهان مشخص نیست، اما برخی منابع تاریخی نشان می‌دهند که این اتفاق حدود 5000 سال پیش در شهرستان سومر در جنوب میانه (بخشی از عراق کنونی) رخ‌داده است. سومری‌ها از قدیمی‌ترین تمدن‌های جهان بودند و با کشاورزی و دامپروری و ماهیگیری گذران می‌کردند. این مردم در امور مختلفی همچون کشاورزی، نگهداری حیوانات اهلی، صنایع‌دستی و تجارت شناخته شده بودند. سومری‌ها سیستم نوشتاری پیشرفته‌ای داشتند که به نام سومری شناخته می‌شود و از آن برای نوشتن متون دینی، اداری و ادبی استفاده می‌شد. در این سیستم نوشتاری، علائم و نمادهای مختلفی برای نمایش کلمات و جملات استفاده می‌شد. مجلس سومر شامل اعضای منتخبی از شهروندان بود که به‌عنوان نمایندگان مردم در آن حاضر می‌شدند و در جلسات خود به بحث و تصمیم‌گیری درباره مسائل مهم و قوانین مختلف می‌پرداختند.
یکی دیگر از مشهورترین مجالس باستانی در تاریخ، مجلس اسپارتا در یونان باستان بود که شامل دو مجلس بود. مجلس اول که شامل تمام اعضای جامعه بود و مجلس دوم که شامل اعضای انتخاب شده توسط مجلس اول بود. اعضای این مجلس باید از میان تحصیل‌کردگان و توانمندان بودند و تصمیم‌گیری‌های مهم درباره جنگ، صلح، سیاست‌های داخلی و خارجی، قوانین و مسائل دیگر را اتخاذ می‌کردند.
در تمدن روم باستان نیز، مجالسی با نام “سنا” وجود داشت که شامل نمایندگان از تمامی قبایل رومی بود. این مجلس تصمیم‌گیری‌های مهم درباره امور داخلی و خارجی روم را اتخاذ می‌کردند و قوانینی را تدوین می‌کردند که برای قرن‌ها به‌عنوان الگویی برای سایر تمدن‌ها به کار گرفته شد. 
در تمدن بابل، مجالسی با نام “پارلمان” وجود داشت که شامل اعضایی از جامعه بود که به‌عنوان نمایندگان مردم در آن حضور داشتند. این مجالس نیز قوانین و مقرراتی را در زمینه‌های مختلف تدوین کردند.
تاریخچه مجلس در ایران به دوران قاجاریه بازمی‌گردد. در سال 1285 هجری شمسی (1868 میلادی)، نخستین مجلس در ایران تأسیس شد که به نام “مجلس شورای ملی” شناخته می‌شد. این مجلس با دستور مظفرالدین‌شاه قاجار تشکیل شد و شامل اعضایی از نخبگان، مردم و مسئولین دولت بود. هدف اصلی از تأسیس این مجلس، ارائه پیشنهادها و راهکارهایی برای بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور بود.
در دوران پس از انقلاب اسلامی، مجلس شورای اسلامی به‌عنوان یکی از سازوکارهای تصمیم‌گیری در ایران شناخته شده است تا به‌عنوان نماینده مردم ایران در ارتقای سطح زندگی و بهبود وضعیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور مسئولیت داشته و در تصمیم‌گیری‌های مهم کشور و همچنین در تعیین سیاست‌های داخلی و خارجی ایران ورود کند. مجلس، در نظارت بر عملکرد دولت و انجام وظایف قوه مجریه نیز صاحب اختیاراتی است.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

کاربست فلسفه در اخلاق حرفه‌ای

نگاهی به نمایشگاه کتاب

کتاب‌ها دریچه‌ای به گشودگی جهان هستند

آموزش حزبی؛ درس‌گفتارهای تشکیلاتی

مبانی مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی)

پیش نیازهای سوسیالیسم و وظایف سوسیال دموکراسی

لزوم اجماع بر سر منافع ملی

کوره راه

فریادی بر دیوار

راقمان انقلاب ها (در حکایت انقلاب‌های جهان تا انقلاب 1952 مصر)

شوراها

اندیشه‌های سیاسی سید قطب و تأثیر آن بر جنبش های اسلامی معاصر مصر

یک خوشه نور

چگونه یک اتحادیه کارگری راه بیندازیم

با گذشت زمان و با توجه به شرایط موجود در اقتصاد و سیاست جهانی، لزوم بازگشت به الگوی مردم‌سالاری اجتماعی بیشتر احساس می‌شود. الگویی که ضمن پذیرش واقعیت‌های موجود دنیای سرمایه‌محور، تلاش می‌کند که عوارض و تبعات موجود را به کمینه‌ترین میزان برساند.

درباره مجموعه “خوانشی نوین: مردم‌سالاری اجتماعی”

به همین نحیفی سهم ما از تاریخ

ابراهیم نصرالله: نویسنده فلسطینی تبار، زاده اردن را می‌توان یکی از برجسته ترین نویسندگان معاصر عرب دانست. علاوه بر این‌ها در حوزه شعر، موسیقی، سینما نقد ادبی و... هم دستی بر آتش دارد.

بالکن رسوایی

برنامه ای برای اداره‌کل سازمان‌های‌مردم‌نهاد و خیرین سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

ثبات مدیریت شهری در آستانه تغییرات کلان: تأملی بر تمدید مدت شورا و سرنوشت شهردار

قصّه ی پر غصّه ی ارباب معرفت

آیا احزاب فقط زینت المجالس هستند؟

روایت بنیادین حزب اراده ملت ایران

قلم!!!

به احترام تماشاچی

زندگی‌های بی‌نام

خلاصه مقاله: تنوع ژنتیکی و شبکه ژنتیکی مشترک اقوام ایرانی

سیاست زبانی و قدرت اقوام: زبان، هویت و عدالت در جامعه چندزبانه

آموزش طبیعت

پسماندها را دریابیم

مبارزه بیولوژیکی با پرورش کفشدوزک و استفاده از آن در کشاورزی ایران

اصول سیاست خارجی آمریکا و حرکت خلاف جهت ترامپ

جهان در هفته‌ای که گذشت (92)

کنگره یازدهم حزب در سال جاری برگزار خواهد شد

تعداد کارگروه های حزب اراده ملت ایران به شش رسید

تحلیل های هفتگی سیزده، انتشار عمومی خواهند یافت

رونمائی از دو کتاب تازه حزب در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در اردیبهشت سال جاری

نگاهی کوتاه و ساده به وضعیت احزاب سیاسی در گرجستان

امتناع حکمرانی حزبی اما و اگر های تحزب در ایران

ابتذال تحزّب!

مطالبات مدنی، در هیاهوی منازعات بین‌المللی

دفاع از حقوق دشمنم، آری یا خیر؟

نقش اصلاح حزب برای ارتقای سطح تحولات جامعه

بررسی سوسیال دموکراسی در احزاب ایران

روز طبیعت 1404

بر چسب بازیافت

کاربست مبلمان شهری در بافت های سنتی شهری و مزایا و معایب آن

کاشان شهری برلبه ی تیغ

ایمن‌سازی جاده‌ها در ایران؛ ضرورت فراموش‌شده زیرساخت‌های مواصلاتی