آخرین مطالب

مبانی مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی) ویژه نامه‌ها

مبانی مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی)

  بزرگنمایی:
شروع این کتاب با پیشگفتاری در مورد ایدئولوژی‌های سیاسی و چهارچوب‌های موجود در دنیای سیاست پرداخته شده است که باعث جذب مخاطب می‌شود. این کتاب به مفاهیمی چون مردم‌سالاری می‌پردازد و در این راستا به مباحثی بیشتر توجه می‌کند که دغدغه بیشتری درخصوص آن‌ها وجود دارد.

 نویسنده: توماس کاستینگ
مترجم: خانم زهره رحیمی

شروع این کتاب با پیشگفتاری در مورد ایدئولوژی‌های سیاسی و چهارچوب‌های موجود در دنیای سیاست پرداخته شده است که باعث جذب مخاطب می‌شود. این کتاب به مفاهیمی چون مردم‌سالاری می‌پردازد و در این راستا به مباحثی بیشتر توجه می‌کند که دغدغه بیشتری درخصوص آن‌ها وجود دارد. در دهه‌های اخیر بسیار در مورد مردم‌سالاری، عدالت، آزادی و استقلال حریم خصوصی و منافع ملی صحبت شده است و مدعیان بسیاری آن‌ها را برداشت کرده و جملاتی جمع‌آوری و به جامعه منتقل کرده‌اند. در حالی که کنشگران و متفکران عمیق و باتجربه می‌دانند که لازم است یک به‌هم‌پیوستگی بین مبانی نظری فارغ از داشتن نقاط ضعف وجود داشته باشد تا بتوان بر اساس آن یک برنامه عمل بدون تناقض و کاربردی و البته همراه با نقاط ضعف طراحی نمود.

حزب اراده ملت ایران پس از دو دهه سیاست‌ورزی در سپهر سیاسی ایران و با روزها بحث و گفتگو بین اعضای مؤثر و فعال حزب نهایتاً در کنگره نهم خویش در سال 1397 اعلام نمود که با توجه به شرایط تاریخی و اجتماعی ایران و وضعیت فعلی اقتصادی‌اجتماعی کشور، الگوی مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی) می‌تواند یک الگوی قابل دفاع و قابل طرح در سپهر سیاسی ایران باشد. طبیعی است که این اعلام بر اساس تجربه کاری و دانش انباشته شده در حزب صورت گرفت و یک تصمیم و اعلام ایستا نیست. مجموعه حزب در روند زمان تمام تلاش خود را برای بومی‌سازی و عملیاتی کردن این مفهوم به کار می‌بندد و خود را پویا و به‌روز نگاه می‌دارد.
در همین راستا مجموعه انتشارات حزب تصمیم گرفت تا منابع مناسبی جهت شناخت این چهارچوب اجتماعی‌اقتصادی را برای علاقه‌مندان حوزه سیاست و جامعه فراهم کند تا با شناخت دقیق‌تر این مکتب اقتصادی‌اجتماعی و توجه به نقاط ضعف و قوت آن با دید بازتر به بحث در این رابطه بپردازند.
این کتاب شامل شش فصل است:
• فصل اول: تاریخچه – دستنامه مقدمه‌ای کوتاه بر تاریخ سوسیال دموکراسی ارائه می‌دهد.
• فصل دوم: ارزش‌های بنیادین – ارزش‌های هسته‌ای که سیاست‌های سوسیال دموکراتیک را در طول زمان شکل داده‌اند، توضیح داده می‌شود.
• فصل سوم: نظریه توماس مِیِر در مورد سوسیال دموکراسی – خلاصه‌ای از نظر سیاسی جامع توماس مایر را در بر دارد که مجموعه مباحثی در مورد سوسیال دموکراسی را طرح می‌کند. موضوعاتی مانند مسئولیت دولت یا رابطه بین دولت و سرمایه‌داری بازار در این فصل مورد بحث قرار می‌گیرد.
• فصل چهارم: دولت و بازار – به بررسی کلی رابطه بازار و دولت در پرتو سوسیال دموکراسی می‌پردازد.
• فصل پنجم: مدل‌های مختلف کشورها – به منظور ارائه پیوندی واضح با سیاست روز جهان، مدل‌های مختلف کشورهای صنعتی و در حال توسعه را معرفی و بررسی می‌کند و به این مساله می‌پردازد که اجرای عناصر سوسیال دموکراسی در آن‌ها به چه میزان است.
• فصل ششم: ایدئولوژی‌های مختلف سیاسی – تفاوت‌ها بین برخی ایدئولوژی‌ها را روشن می‌کند.

مروری بسیار مختصر بر کتاب مبانی مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی):
لیبرالیسم در قرن هفدهم سرچشمه گرفت، اما نخستین لحظه تعیین‌کننده خود را در طول انقلاب فرانسه (1789) رقم زد؛ زمانی که جامعه فرانسه علیه ظلم و ستم سلطنت برای کسب آزادی بیشتر دست به مبارزه زد.
تعریف روشنی از سوسیالیسم وجود ندارد و ایدئولوژی‌ها یا احزابی که به نحوی با سوسیالیسم مرتبط هستند، عموماً با مفهومی الحاقی تعریف می‌شوند، برای مثال «سوسیالیسم دولتی» یا «سوسیالیسم مارکسیستی».
دولت‌های کمونیستی دولت‌های بسیار قوی در تاریخ ایجاد کردند که مالک تمام سایت‌های تولیدی بودند و هر گام بزرگ اقتصادی را به صورت دولتی برنامه‌ریزی کردند. موقعیت طیف سنتی چپ معمولاً نظرات مختلفی را در مورد نحوه ارتباط دولت و اقتصاد نشان می‌دهد. پس از جنگ جهانی اول (1914-1918) بود که سوسیال دموکراسی به عنوان یک ایدئولوژی جداگانه شناخته شد.
یک تعریف اساسی جاافتاده این است که افراد آزاد امکان تصمیم‌گیری‌های آزادانه و غیراجباری دارند. اما اجبار دقیقاً چیست و چگونه می‌توان جامعه‌ای عاری از اجبار را تضمین کرد؟
ما تاکید داریم که یک جامعه عادل همیشه باید به آنچه که شرایط اجتماعی اعضای آن اقتضا می‌کند، توجه داشته باشد. غذا، آموزش و مراقبت‌های بهداشتی، کالاهایی هستند که هر جامعه‌ای در سراسر جهان باید برای تأمین فقیرترین و محروم‌ترین اعضای خود از این نیازها در هر شرایطی تلاش کند.
اکنون ارزش‌ها و توسعه تاریخی منجر به ایجاد نظام‌های دولتی متفاوت شده است؛ از بسیار لیبرال تا سوسیال دموکراتیک، با سیستم‌های رفاهی ضعیف یا قدرتمند که در این دامنه فعال و پویا هستند و هر یک از ماهیت خود در شرایط و مناسبات امروز دنیا به نحوی دفاع می‌کنند.

در خصوص این کتاب مصاحبه‌ای با مترجم کتاب ترتیب داده شده است که نظرات و توضیحات سرکار خانم زهره رحیمی در مورد مبانی مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی) را بخوانیم:
در خدمت سرکار خانم زهره رحیمی فعال حزبی سیاسی و مدنی هستیم. با تشکر که وقت خود را در اختیار حزب اراده ملت قرار دادید.

1. یک بیوگرافی در مورد خودتان بفرمایید؟
فعال سیاسی و مدنی از سال 1387. ترجمه را با یک متن علمی پزشکی آغاز کردم اما حوزه اخلاق پزشکی بود که مرا به شکل غریبی غرق در دنیای ترجمه کرد.

2. چه اتفاقی افتاد که تصمیم به نوشتن این کتاب گرفتید؟
البته که تحصیلات من در حوزه ترجمه و زبان انگلیسی نیست و پیشتر هم در چند مصاحبه به این ضعف اشاره کردم. من صرفاً از این جهت که دغدغه‌مند حوزه سیاست هستم و ادبیات و متون در دسترس برای نیروهای حزبی را خالی از برخی آموزه‌ها می‌دیدم، برای کاستن از این خلا وارد حوزه ترجمه شدم. وگرنه کاملاً وقوف دارم که ترجمه حوزه‌ای تخصصی است و آثار من قطعاً از منظر خوانندگان، به ویژه متخصصین ترجمه، اشکالات فراوانی دارد.

3. به نظر شما انقلاب باید جامعه‌گرا باشد یا دولت‌محور؟
حزب اراده ملت ایران بر دو محور بنیادی تاکید و تمرکز دارد:
1. تحزب‌محوری
2. رویکرد سوسیال دموکراسی
تلاش من تأکید بر این دو مدار حزب است تا حد امکان متونی را برای استفاده مخاطبان و علاقه‌مندان و هم‌حزبی‌ها و هم‌فکران سیاسی به زبان فارسی فراهم کنم. لذا هم در زمینه تأسیس حزب و هم سوسیال دموکراسی اقدام به ترجمه یک سلسله و یک مجموعه کاربردی ویژه نیروهای کنشگر کردم.

4. آیا می‌توان آرمان سوسیال را از تاریخ ناامیدی‌ها و شکست‌ها نجات داد؟
دقیقاً یکی از اهداف ما از انتشار و توزیع این سلسله کتاب‌های سوسیال دموکراسی، رساندن این پیام مهم به جامعه بوده که وظیفه دارند واژگان و مفاهیم سیاسی را دقیق به کار ببرند. کمونیسم، مارکسیسم، سوسیالیسم، سوسیالیسم دموکراتیک و سوسیال دموکراسی هر کدام مفاهیم مجزا و گاهی کاملاً متفاوت و متعارضی هستند. لذا من در این مصاحبه پاسخ‌هایم را حول مفهوم «سوسیال دموکراسی»، آن هم مدلی که ما طرح کردیم یعنی مدل نوردیک، تنظیم و تقدیم شما می‌کنم؛ چون در مورد هر یک از رویکردهای بالا، مروجان و مبلغان مربوطه باید از عهده پاسخ‌ها برآیند.

5. آیا وقتی از سیاست رادیکال دم می‌زنیم، می‌خواهیم به تمام جنبه‌های جامعه بورژوایی پایان دهیم؟ یا نه، آیا راهی برای ترکیب بهترین سنت‌های سوسیالیستی و لیبرالی وجود دارد؟
این پرسش مبنی بر ترکیب سوسیالیستی و لیبرالیستی، پرسش چندان درست و دقیقی نیست. کلاً ایسم‌ها در طول تاریخ بر اساس شرایط پیش‌آمده، تحولات ایجاد شده، تجارب به دست آمده و ضعف‌ها و قوت‌های آشکارشده رو به تعدیل و تصحیح رفته‌اند. خود را تا حدودی سازگار و تعدیل کردند. خوانش‌های رادیکال و انقلابی سوسیالیستی جای خود را در بسیاری از جوامع به رویکردهای محتاط‌تر و محافظه‌کارتر داده‌اند؛ به طوری که سوسیال دموکراسی مدل نوردیک در واقع اساس لیبرالیسم اقتصادی را می‌پذیرد و تنها درصدد رفع تندی‌ها و تیزی‌ها، کاستن از تبعات منفی و عوارض آن و مدیریت چالش‌های ناخواسته و ناعادلانه آن است.
قبل از خواندن کتاب مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی) این کلمه برای من مفهوم پیچیده‌ای داشت. پیش‌زمینه‌ای که من از آن داشتم از این قرار بود:
سوسیالیسم که در فارسی جامعه‌خواهی یا جامعه‌گرایی نیز خوانده می‌شود، اندیشه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که هدف آن ایجاد نظم اجتماعی و اقتصادی مبتنی بر برابری است؛ به معنای آنکه تمام قشرها و طبقات جامعه سهمی برابر و اندازه در سود همگانی داشته باشند.
سوسیال دموکراسی یک حرکت در مسیر اصلاح نظام سرمایه‌داری را با در نظر گرفتن عدالت اجتماعی می‌پیماید؛ ایدئولوژی سیاسی که در اصل از انتقال تکاملی و صلح‌آمیز جامعه حمایت می‌کرد.
با این تعریف که من از این کلمه داشتم، اسم کتاب مرا به خود جذب کرد تا جزئی‌تر با این مفهوم آشنا شوم.
شروع کتاب که با پیشگفتاری صریح آغاز شده است، مرا بسیار مشتاق‌تر به خواندن ادامه کتاب کرد. با خواندن کتاب و توضیحاتی که در مورد ارزش‌های آزادی، برابری، عدالت و همبستگی داده شده است، باعث شد که بیشتر با عملکرد سیاسی سوسیال دموکراسی آشنا شوم. این چهارچوب‌های حقوقی برای تضمین برابری و آزادی در برابر قانون مهم هستند و جامعه باید آزادی و عدالت واقعی را برای همه فراهم آورد.
ایده سوسیال دموکراسی باید هر روز محقق و همچنان ارزیابی شود. حال که ارزش‌های هسته‌ای عناصری پایدار هستند، سیاست‌ها باید مطابق با شرایط متغیر جامعه تنظیم شوند. بحث مهم در خصوص سوسیال دموکراسی این است که این رویکرد به‌طور مداوم در حال تغییر است، تحولات اجتماعی را در نظر می‌گیرد، تهدیدات و فرصت‌ها را درک می‌کند و از این امکانات برای تغییر بهره می‌گیرد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

کاربست فلسفه در اخلاق حرفه‌ای

جناب فرهانچی ممنون از وقتی که در اختیار ما قرار دادید تا در مورد انتشارات حزب اراده ملت ایران گفتگو کنیم. چه شد که یک حزب سیاسی تصمیم گرفت انتشارات راه بیاندازد؟ البته می‌دانیم که حزب توده ایران نیز قبل از غیرقانونی شدن انتشارات داشته است، ولی در چهار دهه اخیر، ظاهراً حزبی انتشارات نداشته است. ممنون از شما و همکارتان. احزاب بنا به ماهیت خویش مستندات مکتوب نسبتا زیادی تولید می‌کنند. بخش اعظم این مستندات در نشریات حزبی منتشر می‌شود و یا در دهه اخیر در مدیاهای مختلف مجازی منتشر می‌گردد. ولی نشریه یا فضای مجازی رسانه مناسبی برای بعضی از مستندات تولید شده توسط احزاب نیست و کماکان کتاب‌ها بستر مناسبی برای ارائه این مستندات می‌باشند، لذا این ضرورت وجود دارد که احزاب بخشی از مستندات خویش را در این قالب عرضه نمایند. اینجا این بحث بود که با توجه به تخصصی بودن صنعت نشر، حزب این کتاب‌ها را به یک انتشارات بسپارد یا خودش یک انتشارات ایجاد کند و کتاب‌ها را منتشر کند. راه کار اول بسیار مناسب بود ولی مشکل این بود که انتشاراتی‌های وزین و کلاسیک خیلی از انتشار کتاب‌های حزبی بدلایل مختلف استقبال نمی‌کردند و الان نیز اگر به کتاب‌های حزبی منتشر شده در سال‌های اخیر نگاه کنید می‌بینید که انتشاراتی‌های مشهوری زیر بار چاپ این کتاب‌ها نرفته‌اند. مثل کتاب‌هائی که حزب مردم‌سالاری یا حزب اسلامی کار بیرون داده‌اند. مشکل دوم هزینه‌های بالائی بود که این انتشاراتی‌ها برای چاپ درخواست می‌کردند و با داشتن مجوز انتشارات می‌شد آن‌را کاهش داد و مشکل سوم نیز شبکه توزیع بود که عملا بسیاری از انتشاراتی‌ها کار توزیع را بر عهده مولف می‌گذاشتند و اصلاحا کتاب روی دست مولف، باد می‌کرد. از اینرو بعد از چند تجربه ناکامانه برای انتشار کتاب‌های حزبی توسط انتشاراتی‌های موجود، ما بهتر دیدیم که خودمان دست به تأسیس انتشارات بزنیم. در این زمینه هم مشکلاتی بروز کرد. اول این‌که سابقه‌ای برای دادن مجوز انتشارات به یک حزب در ماهیت حقوقی‌اش وجود نداشت و تازه متولیان دل‌خوشی هم از احزاب نداشتند. دوم این‌که بخش‌های مختلف حوزه نشر در حال تخصصی‌شدن است و طبعا در رقابت با سایر انتشاراتی‌ها، این نوع انتشارات حالت آماتور خواهد داشت. سوم این‌که تعداد کتاب‌‌هایی که توسط اعضا حزب تولید می‌شوند معمولا کمتر از استاندارد‌هایی است که وزارت ارشاد در نظر دارد. الان برای تمدید مجوز سه سالانه حدودا سالی 4 تا 6 کتاب باید توسط انتشارات به بازار عرضه گردد و برای شرکت در نمایشگاه بین‌المللی نیز باید حداقل سالی 10 کتاب جدید زیر چاپ برود، و مهم‌تر این‌که بطور کلی حوزه نشر حوزه سود آوری نیست و معدود انتشاراتی‌ها دخل و خرجشان متناسب است. به هر حال، سال 97 و با دو سال پیگیری مجوز انتشارات صادر شد و ما دومین حزب بعد انقلاب 57 شدیم که یک انتشارات در زیر مجموعه خودش دارد. جناب دکتر، بقیه احزاب ترغیب نشدند حالا که مسیر باز شده است در این راه گام بگذارند؟ جناب کواکبیان با ما صحبت کردند و پیگیر راه‌اندازی انتشارات بودند ولی وزارت ارشاد خیلی همراهی نکرد. احزاب بزرگتر نیز به همان دلایل پیش گفته؛ یا آنقدر نوشته‌های اعضایشان وزین است که توسط انتشارات کلاسیک منتشر می‌شود و همراه با توزیع مناسب است و یا آنقدر تعداد کتاب‌های آنها کم است که داشتن یک انتشارات برایشان صرف نمی‌کند. آیا از سایر احزاب کتابی تا الان برای چاپ به شما داده شده است؟ تا الان که نمونه‌ای نداشته‌ایم و البته تا حدودی هم طبیعی است، احزاب برای قدرت و سهم بیشتر در فضای سیاسی، در رقابت با یکدیگر هستند و طبعا در این حوزه امکان همکاری ایشان با یکدیگر کم هست، شاید اگر در جبهه مشترک باشند این کار امکان پذیرتر باشد اما با توجه به اینکه حزب اراده ملت ایران در هیچ جبهه‌ای حضور ندارد موردی هم پیشنهاد نشده است. البته ما تمایل داریم که از سایر احزاب یا کنشگران حزبی کار منتشر نمائیم ولی فعلا که موردی پیشنهاد نشده است تا ما هم بتوانیم گشودگی خود را مورد سنجش قرار دهیم. مگر شما در جبهه اصلاحات نیستید؟ بطور تشکیلاتی خیر! در بعضی موارد هم‌راستا هستیم و مواضع مشترک داریم ولی در بعضی موارد خیر، از خیلی وقت پیش در جبهه اصلاحات بسان بچه ناتنی با ما برخورد می‌شد و نهایتا حزب در سال 99 تصمیم گرفت که همکاری تشکیلاتی خویش با این مجموعه را پایان دهد و فرایند اطلاح‌طلبی و تحول‌خواهی خودش را دنبال کند. البته لازم است یک نکته را هم اینجا بگویم. ببینید شرایط داشتن یک انتشارات خیلی شبیه به داشتن یک حزب است. هم خیلی ساده است و هم خیلی سخت است. مثلا شما می‌روید و با جمع کردن یک تعداد خیلی کم، کار تاسیس حزب را شروع می‌کنید و بعد هم با مجمع عمومی 300 نفره پروانه دریافت می‌کنید. ولی سایر شرایطی که یک حزب را حزب می‌کند عملا محقق نمی‌کنید و کسی هم با این بخش کار ندارد. برای همین حدود 140 حزب داریم ولی تعداد سایت‌های ایشان به 40 تا نمی‌رسد، کمتر از ده نشریه حزبی وجود دارد و بسیاری از ایشان دفتر فیزیکی هم ندارند اعضا رسمی و جدی همه احزاب روی هم گمان نکنم بیش از 50 هزار نفر باشد. لذا راه اندازی حزب ساده ولی حزب کردن آن بسیار سخت است. از همین رو است که الان حتی احزابی که پایی در قدرت دارند نیز از داشتن حداقل‌های ساختاری یک حزب بهره‌مند نیستند. مثال می‌زنید! مثلا حزب ندای ایرانیان که دبیرکل محترمشان در دولت سمت دارند. نه نشریه دارند، نه سایت قدرتمند و فعالی دارند و نه دفتر فیزیکی توانسته‌اند تهیه کنند؛ یا همینطور حزب اتحاد ملت که یکی از اعضا شورای مرکزی ایشان، معاون رییس جمهور است. راه‌اندازی انتشارات نیز همین گونه است. الان با مقداری پیگیری می‌شود مجوز انتشارات را گرفت، ولی تبدیل کردن آن به یک انتشارات استاندارد، کار بسیار سخت و پرهزینه‌ای است. خصوصا اینکه شبکه توزیع در ایران خیلی مشکلات دارد و ظاهرا راهکاری در کوتاه‌مدت یا میان‌مدت برای اصلاح و ارتقا آن وجود ندارد. برای همین است که بیش از ده هزار انتشارات داریم و کمتر از سه هزار کتاب فروشی. در این میان باز هم در شباهت با احزاب، نوع رابطه با حاکمیت و نهادهای تاثیرگذار و قدرتمند است که می‌تواند سرنوشت شما را تعیین کند. رابطه باشد دیده می‌شوید، کتاب‌هایتان را می‌خرند، تبلیغش را می‌کنند، برایتان سهمیه در نظر می‌گیرند و اگر این رابطه نباشد، همه بار بر دوش خودتان خواهد بود. در مورد کتاب‌هایی که تا الان منتشر کرده‌اید توضیح دهید؟ چگونه این کتاب‌ها برای چاپ انتخاب شدند؟ ما در ابتدا سه حوزه مشخص را برای فعالیت خویش تعریف کردیم. یکی خود مستندات حزب اراده ملت ایران بود که ما لازم دیدیم تا خیلی دیر نشده جمع‌آوری گردد و منتشر شود. دوم بحث تحزب و ساختار حزبی و حکمرانی حزبی بود که در موردش در ایران کتاب زیادی وجود نداشت. سوم هم بحث نهادهای مدنی بود که گرچه کتاب‌های مرتبط با این حوزه زیاد است اما تحت این عنوان و بطور مجزا ادبیات فقیری دارد. در بخش مستندات حزبی نیز خیلی زود به مشکل خوردیم. چرا که انبوهی از مدارک و اسناد و خاطرات وجود داشت ولی تبدیل کردن آنها به کتاب کار سختی بود و دوستان هم‌حزبی کمتر به این امر رغبت کردند و کار بیشتر بر دوش دو سه نفر افتاد که اتفاقا مسوُولیت‌های فراوان دیگری نیز در حزب داشتند. برای همین تا الان ده جلد از این مجموعه با عنوان حاما چه می‌گوید؟ بیشتر منتشر نشده است. در مجموعه دوم که به بحث احزاب و حکمرانی حزبی می‌پردازد، همین اواخر کار یک کتاب شش‌جلدی را تمام کردیم و منتشر شد و خوشبختانه در نمایشگاه عرضه می‌شود ولی انتخاب کتاب مناسب در این حوزه بسیار سخت است چرا که کتاب‌های سایر کشورها، خیلی کم به شرایط ما مشابهت دارند. کلا در بحث احزاب به جرات چندین دهه از دنیا عقب هستیم و کتاب‌ها و مستندات آنها چندان بکار ما نمی‌آید. از بین فعالان سیاسی داخل نیز افراد صاحب‌نظر و خوش‌قریحه حزبی به تعداد انگشتان یک دست هم نیستند. لذا این بخش را هم خیلی نتوانسته‌ایم جلو ببریم. در بحث نهادهای مدنی، وضعیت اندکی بهتر است و منابع زیاد است. ما تاکنون 9 عنوان کتاب در این فروست منتشر کرده‌ایم. فروست یعنی چه؟ در پارسی‌سازی لغات، بجای کلمه مجموعه کتاب یا سری کتاب بکار می‌رود، گرچه چندان مصطلح نشده است. می‌فرمودید! در سه سال اخیر و با توجه اینکه حزب مشی سوسیال‌دموکراسی را به عنوان روش کار خویش برگزید؛ یک مجموعه در این رابطه شکل دادیم که بسیار خوب بوده است. این مجموعه در حال حاضر در ایران بدیل ندارد و اُمهات مباحث مرتبط با سوسیال‌دموکراسی را در بر میگیرد. تاکنون 9 جلد در این قالب منتشر کرده‌ایم ولی می‌تواند بیشتر هم بشود. آخرین کتاب این مجموعه پیش‌نیازهای سوسیالیسم اثر بنیان‌گذار سوسیال دموکراسی ادوارد برنشتاین است. اصل کتاب در سال 1899 میلادی نوشته شده ولی تاکنون به فارسی ترجمه نشده بود. ظاهرا تعدادی رمان و داستان نیز منتشر کرده‌اید! بلی برای شناخته‌تر شدن انتشارات و با این نیت که لااقل چند تا از کتاب‌های انتشارات به فروش مناسبی برسند در حوزه داستان، زندگی‌نامه و سایر حوزه‌ها نیز کتاب‌هائی منتشر کردیم ولی متاسفانه هنوز نتوانسته‌ایم کتاب پرفروشی داشته باشیم که به شناخته‌تر شدن انتشارات‌مان کمک کند. تاکنون پنج داستان و رمان منتشر کرده‌ایم که یکی از آنها رمان بلندی از نویسنده معروف اردنی‌فلسطینی ابراهیم نصرالله است به نام بالکن رسوایی. از نمایشگاه کتاب تهران برای ما بگوئید، آیا برای انتشارات شما، حضور در این نمایشگاه مفید بوده است؟ برای ما که هنوز نتوانسته‌ایم در سیستم توزیع، پخش‌کننده‌ای بیابیم! نمایشگاه خیلی مفید بوده است. ولی بی‌ثباتی در وضعیت نمایشگاه، از مکان آن گرفته تا نحوه تخصیص غرفه‌ها و سایر مسائل باعث شده است که نتوانیم برای این رویداد بطور دقیق برنامه‌ریزی کنیم. سال گذشته با دو روز تاخیر نهایتا یک غرفه دو متری به ما تخصیص داده شد. در نمایشگاه امسال نیز هنوز دو رویداد فرهنگی که درخواست کرده‌ایم، تعیین تکلیف نشده است. این مسائل برای انتشارات جا افتاده و مشهور معمولا مشکل ایجاد نمی‌کند ولی برای انتشاراتی‌های کوچک و ضعیف تنش‌زا هستند و نمی‌گذارند که ما حداکثر بهره‌برداری را از زمان نمایشگاه بکنیم. گرچه هر سه حضور قبلی برای شناخته شدن انتشارات و کتاب‌های ما بسیار کمک‌کننده بوده است و امیدواریم بتوانیم این روند حضور را ادامه دهیم. در سال‌های گذشته بعضی از انتشاراتی‌ها نمایشگاه را تحریم کردند، ولی شما حضور داشتید، آیا حرکت آنها را نادرست میدانید؟ من در مقام قضاوت ایشان نیستم و مطمئن هستم دلایل قابل‌قبولی برای کار خویش داشته‌اند. اما ما فضای بسیار اندکی برای بروز و ظهور داشته‌ایم و ترجیح می‌دادیم که از این مختصر فضای موجود استفاده کنیم. حزب ما در کنش‌های تحریمی مختلفی تاکنون حضور داشته است ولی در بسیاری از مواقع دیدیم که حتی وقتی این کنش منجر به نتیجه می‌شود، دیگران که از قبل قوی‌تر و متشکل‌تر بوده‌اند سود ‌می‌برند و تو‌جه‌ای به همراهی ما نمی‌کنند. لذا ما از ارائه یک دستورالعمل یکسان برای موقعیت‌های مختلف پرهیز می‌کنیم و معتقدیم که دستور کلی و ثابت وجود ندارد بلکه باید در هر زمان و مکان بر اساس شرایط عینی موجود تصمیم گرفت. از طرفی شدیدا اعتقاد داریم که نباید دیگران را تخریب کرد. هر فرد یا مجموعه بر اساس مصالحی که بطور عینی با آن برخورد می‌کند تصمیمی می‌گیرد و راهی را اتخاذ می‌کند. شاید راه آنها درست باشد این را زمان نشان میدهد، پس ترجیح می‌دهیم بر اساس اطلاعات و بضاعت خویش عمل کنیم و به نظر و تصمیم دیگران هم احترام می‌گذاریم، مگر از خطوط قرمزی نظیر منافع ملی عبور کنند یا کنشی خشونت‌ورزانه داشته باشند. در سال‌های اخیر ما گمان نمی‌کردیم که تحریم برنامه‌های فرهنگی، کمکی به مبارزات مدنی جامعه ایران می‌کند برای همین در برنامه‌ای نظیر نمایشگاه کتاب در حد توان خویش حضور یافتیم. امیدواریم خسته نشده باشید، می‌توانید در مورد برنامه‌های آتی انتشارات حزب اراده ملت ایران توضیح دهید؟ خواهش میکنم. از ابتدای سال جاری سیاست‌گزاری‌های انتشارات به شورای اطلاع‌رسانی و رسانه حزب با ریاست دکتر حسن اکبری‌بیرق سپرده شده است. ایشان علاوه بر شخصیت حزبی و سیاسی که دارند در حوزه ادبیات و رسانه صاحب‌نظر هستند و مطمئنا شاهد جهشی در فعالیت‌های انتشارات و سایر رسانه‌های حزبی خواهیم بود. در اصل این نمایشگاه آخرین دوره حضور انتشارات با مدیریت من خواهد بود. برنامه‌های آتی را نیز ایشان و مجموعه تحت مدیریت‌شان که من هم عضوی در آن هستم تعیین خواهد نمود. ولی انتشار چند کتاب برجسته در دستور کار ایشان است که امیدواریم در سال آینده شاهد رونمائی از آنها در نمایشگاه باشیم. جناب فرهانچی از خود شما هم تاکنون چند کتاب منتشر شده است، می‌توانید در مورد آنها توضیح دهید. من تاکنون 4 کتاب در حوزه تخصصی و حرفه‌ای خودم تدوین کرده‌ام که همه توسط انتشارات دانشگاهی به چاپ رسیده‌اند. اما در حوزه سیاسی و اجتماعی در تالیف و ترجمه 10 کتاب نقش داشته‌ام. تعداد زیادی از آنها در مورد حزب اراده ملت ایران بوده است و چندتای آنها نیز در زمینه تحزب و نهادهای مدنی بوده‌اند. ظاهرا خودتان نیز کتاب‌خوان حرفه‌ای هستید. حقیقتش قبلا بودم. از دوره نوجوانی تا حدود 40 سالگی بطور مستمر و در حوزه‌های مختلف کتاب می‌خواندم و بزرگترین سرگرمی‌ام کتاب خواندن بود. ولی بعد از ورود حرفه‌ای به دنیای سیاست، کمبود وقت اجازه نداده است که به آن وسعت مطالعه کنم. الان با تغییرات رخ داده در ابزارهای تکنولوژیک برای سرگرمی، بیشتر فیلم و کلیپ می‌بینم تا اینکه کتاب بخوانم. البته برای کارم چه در حوزه سیاست و چه در حوزه حرفه‌ای بیشتر مقالات را مطالعه می‌کنم. و در آخر نکته‌ای هست که بخواهید بیان کنید. هفته گذشته نقل‌قولی از مارکس را خواندم که در آن اشاره شده بود به اینکه در دنیای مدرن لذت مشروط شده است و فرزند خلف سرمایه‌داری آدمی هست که فقط از چیزی که داشته باشد، میتواند لذت ببرد و اینگونه بسادگی تمام، گشودگی جهان را از دست می‌دهد. گرچه بحث مارکس جوان در مورد مالکیت است اما به نظرم رسید که کتاب یکی از پدیده‌هائی است که می‌توان بدون مالک بودنش، این گشودگی جهان را تجربه کرد و از آن لذت برد. ممنون از وقتی که در اختیار ما قرار دادید

کتاب‌ها دریچه‌ای به گشودگی جهان هستند

آموزش حزبی؛ درس‌گفتارهای تشکیلاتی

مبانی مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی)

پیش نیازهای سوسیالیسم و وظایف سوسیال دموکراسی

لزوم اجماع بر سر منافع ملی

کوره راه

فریادی بر دیوار

راقمان انقلاب ها (در حکایت انقلاب‌های جهان تا انقلاب 1952 مصر)

شوراها

اندیشه‌های سیاسی سید قطب و تأثیر آن بر جنبش های اسلامی معاصر مصر

یک خوشه نور

چگونه یک اتحادیه کارگری راه بیندازیم

با گذشت زمان و با توجه به شرایط موجود در اقتصاد و سیاست جهانی، لزوم بازگشت به الگوی مردم‌سالاری اجتماعی بیشتر احساس می‌شود. الگویی که ضمن پذیرش واقعیت‌های موجود دنیای سرمایه‌محور، تلاش می‌کند که عوارض و تبعات موجود را به کمینه‌ترین میزان برساند.

درباره مجموعه “خوانشی نوین: مردم‌سالاری اجتماعی”

به همین نحیفی سهم ما از تاریخ

ابراهیم نصرالله: نویسنده فلسطینی تبار، زاده اردن را می‌توان یکی از برجسته ترین نویسندگان معاصر عرب دانست. علاوه بر این‌ها در حوزه شعر، موسیقی، سینما نقد ادبی و... هم دستی بر آتش دارد.

بالکن رسوایی

برنامه ای برای اداره‌کل سازمان‌های‌مردم‌نهاد و خیرین سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

ثبات مدیریت شهری در آستانه تغییرات کلان: تأملی بر تمدید مدت شورا و سرنوشت شهردار

قصّه ی پر غصّه ی ارباب معرفت

آیا احزاب فقط زینت المجالس هستند؟

روایت بنیادین حزب اراده ملت ایران

قلم!!!

به احترام تماشاچی

زندگی‌های بی‌نام

خلاصه مقاله: تنوع ژنتیکی و شبکه ژنتیکی مشترک اقوام ایرانی

سیاست زبانی و قدرت اقوام: زبان، هویت و عدالت در جامعه چندزبانه

آموزش طبیعت

پسماندها را دریابیم

مبارزه بیولوژیکی با پرورش کفشدوزک و استفاده از آن در کشاورزی ایران

اصول سیاست خارجی آمریکا و حرکت خلاف جهت ترامپ

جهان در هفته‌ای که گذشت (92)

کنگره یازدهم حزب در سال جاری برگزار خواهد شد

تعداد کارگروه های حزب اراده ملت ایران به شش رسید

تحلیل های هفتگی سیزده، انتشار عمومی خواهند یافت

رونمائی از دو کتاب تازه حزب در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در اردیبهشت سال جاری

نگاهی کوتاه و ساده به وضعیت احزاب سیاسی در گرجستان

امتناع حکمرانی حزبی اما و اگر های تحزب در ایران

ابتذال تحزّب!

مطالبات مدنی، در هیاهوی منازعات بین‌المللی

دفاع از حقوق دشمنم، آری یا خیر؟

نقش اصلاح حزب برای ارتقای سطح تحولات جامعه

بررسی سوسیال دموکراسی در احزاب ایران

روز طبیعت 1404

بر چسب بازیافت

کاربست مبلمان شهری در بافت های سنتی شهری و مزایا و معایب آن

کاشان شهری برلبه ی تیغ

ایمن‌سازی جاده‌ها در ایران؛ ضرورت فراموش‌شده زیرساخت‌های مواصلاتی