به تمامی رعیت، اما بزک‌شده اندیشه

به تمامی رعیت، اما بزک‌شده

  بزرگنمایی:
مردم به تنگ آمده‌اند. مردم عصبی هستند. مردم ناراضی و معترض‌اند. حالا یکی از نداشتن حجاب و پارتی مختلط و سبک زندگی آزادتر صحبت می‌کند. یکی از نداری، فقر، رکود، تورم و معیشتِ زیر صفر فغان می‌کند.

زهره رحیمی 

مردم به تنگ آمده‌اند. مردم عصبی هستند. مردم ناراضی و معترض‌اند. حالا یکی از نداشتن حجاب و پارتی مختلط و سبک زندگی آزادتر صحبت می‌کند. یکی از نداری، فقر، رکود، تورم و معیشتِ زیر صفر فغان می‌کند. یکی از تبعیض‌های بی‌امان قومی، دینی، مذهبی، منطقه‌ای و محرومیت آگاهانه و تحمیلی شِکوه می‌کند. یکی از لزوم امکانات فراخ‌زیستی، تفریحات مفرح، اعتبار برون‌مرزی و شهروندیِ برازنده حرف می‌زند. یکی از آزادی بیان، مشارکت سیاسی، تضمین حقوق بشر و توزیع قدرت سخن می‌راند. یکی هم از ناکارآمدی، نامدیریتی، فساد و نامسئولیتی سیستماتیک و نامنتها گله دارد.
مسئله اینجاست که وقتی ابعاد بلایی که در سالیان دراز بر ملت رفته، بسیار وسیع و متنوع باشد، همانقدر که انتقاد و مخالفت بیشتری برانگیخته می‌شود در عین‌حال حکومت بوقت تنگنای سیاسی‌اش، قدرت مانور زیادتری دارد که بقایش را تضمین، و وضعیت را کماکان با همه نارضایتی‌ها و نخواستن‌ها پیش ببرد. چراکه تعداد محرومیت‌هایی که تحمیل کرده، بقدری پرشمار است که اگر اراده به رفع کُند و آرام آنها کند، براحتی عمر دوباره‌ای را برای خودش می‌خرد. آزادی‌های قطره‌چکانی در حوزه پوشش، موسیقی، سینما، سبک‌های شادی، رسوم فرهنگی، تکثر زبانی، رسانه‌ای و نقش‌های محله‌ای و .... یکی پس از دیگری می‌توانند بخش‌هایی از مردم را، برای مدتی، و هر از گاه در جایی، راضی و آرام و کنترل کند. 
از سوی دیگر حوادث و رخدادهایی‌ست که در حوزه اقتصادی می‌افتد، هرچند رکود، بیکاری، تورم و کسادی، جان بسیاری را به لبشان رسانده اما در کلیت، استمرار این وضع، جامعه را به سمت جمعیتی خودخواه و غیرهمبسته و منفعت‌طلب می‌برد که تنها دغدغه‌اش سود شخصی و خانوادگی است و این جامعه از درد مشترکی که موتور محرک هر جنبشی‌ست، فاصله می‌گیرد. از سوی دیگر با تعطیلی‌ها، تاخیرها، تعلیق‌ها، بی‌نظمی‌ها، سستی‌ها در ایفای مسئولیت‌های اداری و تحصیلی و حتی قطعی‌های برق و آب، هرچند نارضایتی و کلافگی بین مردم رقم می‌خورد اما اگر در کوتاه‌مدت حرکتی برای تحول وضعیت و حال‌ و روز جامعه رخ ندهد، جماعت را در درازمدت به سمت نوعی همشکلی با حکمرانی موجود، یعنی به سمت جماعتی لخت، بی‌مسئولیت، بی‌حس و بی‌عار، و تسلیم و راضی ‌شده به این حقارت و پلشتی و بی‌سامانی سوق می‌دهد.
لذا آنچه به آرامی در جامعه صورت تحقق پیدا می‌کند این است که مردم محروم از هرگونه امکان مشارکت و تاثیرگذاری موثر در سازوکارها، بدون اینکه بر سرنوشت خویش تاثیری بیافرینند، یا در معادلات قدرت جایگاهی داشته باشد، بدون اینکه شایستگان‌شان امور را بدست گرفته باشند و بر مسیر هوشمندی و خِرد و دوراندیشی حرکت کنند، همچون رعایا، تنها با نسخه‌ای گریم‌شده مشغول روزمره‌گی‌ست. 
لذا یک کلام و آن اینکه یا برای تحول حال به حالی احسن، اراده و عملی فی‌الفور به خرج می‌دهیم یا به آرامی اما با قطعیت آغاز به مردن می‌کنیم! 



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

از تهدید تا فرصت ایران و دوراهی تدبیر یا هیجان

اعتماد عمومی به مثابه ثروت

حجله‌ی آتش و خون

درس‌هایی در 12 روز

جنگ های جدید چگونه است؟

جهان در هفته ای که گذشت(97)

چهارمین پلنوم حزب اراده ملت ایران در مهر ماه برگزار می‌شود.

گرجستان؛ سفره‌ای کوچک، اما باز برای همه

«مدرسه حزبی 2» در آستانه آغاز؛ پاییز امسال با نیرویی دوچندان

کتاب «امنیت پایدار آب و سیاست خارجی» راهی چاپخانه شد

انتصاب مشاور جوان و رئیس شورای مشورتی جوانان خوزستان

24 آگوست، نمایش قدرت و وحشت شوروی

پدر علم کویرشناسی ایران

فقط ما بودیم و بس

مدرسه حزبی؛ از رؤیا تا نهاد

به تمامی رعیت، اما بزک‌شده

روز مبارزه با تروریسم فراتر از مبارزه نظامی، به‌سوی امنیت پایدار با رویکردی جامع و ملی

در راه مانده

معرفی کتاب امنیت پایدار آب و سیاست خارجی

معرفی کتاب «خرس کوچولو و خرس بزرگ»

جامعه‌شناسی نقش زنان در سازمان‌های مردم‌نهاد

نقد کتاب «انضباط بدون گریه»

بازگشت به نهاد: راهی برای عبور از فرسایش سیاست

جنگ بزرگ - صلح بزرگ

پروژه وفاق پزشکیان؛ رجعتی به دوران پیشا خاتمی

تله‌های سه‌گانه پیشِ روی تصمیم‌گیران

سیاست و بالن آرزوها

میزان نفوذ موساد در ایران

سقوط طبقۀ متوسط این گونه روی می‌دهد

افول نفوذ روسیه در قفقاز جنوبی

خاورمیانه در تلاقی قدرت و کرامت: حقوق بشر، قربانی غفلت استراتژیک

تاسیان

«اندر حکایتِ حکمرانی دشمن‌یار»

ارزش پاسخگویی

مادر بودن یک امتیاز است

معضلاتِ حل معضل!!

فرسایش خاک و نقش شخم زدن در آن

معرفی کتاب صداهایی برای برابری

بررسی راه‌های جذب و نگهداشت سرمایه انسانی داوطلب در سازمان‌های مردم نهاد

جهان در هفته ای که گذشت(96)

برگزاری پلنوم تعیین استراتژی و راهبرد حزب پیش از کنگره

سومین هفته مدرسه حزبی؛ تلاشی ماندگار برای پرورش اندیشه‌های نو با وجود همه چالش‌ها

انتشار قریب‌الوقوع کتاب «برابری، تضمین‌کننده منافع جمعی»

بیانیه حزب اراده ملت ایران درباره پس‌گرفتن لایحه مقابله با محتوای فضای مجازی: خواستار شفافیت و مشارکت در سیاستگذاری

حقیقت؛ نخستین قربانی هیاهو

پرونده جنگ در دادگاه تاریخ

سناریوهای پیش رو در جنگ بین جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل

چطور ایران ضربه خورد

خوزستان و همبستگی اجتماعی

بیمه وهوش مصنوعی