جهان در هفتهای که گذشت (92)
اخبار جهان
بزرگنمایی:
پاپ فرانسیس درگذشت/شورای فدراسیون روسیه «توافق جامع راهبردی» با ایران را تصویب کرد/کرملین: همکاریهای روسیه و ایران تحت تأثیر مذاکرات مسکو و واشنگتن قرار نمیگیرد/جنگندهها و پدافندهای پیشرفته روسی میتوانند ایران را در مقابله با تهدید ترامپ و اسرائیل آماده کند؟/گفتوگوی اختصاصی؛ مذاکرات ایران و آمریکا به کدام سو میرود؟/والاستریت ژورنال: مذاکرات رم درباره جدول زمانبندی و چارچوب توافق ایران و آمریکا است /دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا؛ عراقچی وارد رم شد؛ تهران: صلح پایدار با تحمیل زور حاصل نمیشود /ترکیب «اس ۳۰۰» با «باور ۳۷۳»؛ آیا ایران به کمک روسیه توان پدافندی خود را بازیافته است؟ /نیویورکتایمز: ترامپ برای مذاکره با تهران مانع حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران شد /تغییر توازن و قواعد بازی در خاورمیانه با ترامپ؛ نفوذ نتانیاهو رو به افول است؟
مهتاب قصابی
پاپ فرانسیس درگذشت
پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان که چندی پیش در بستر بیماری بود و به گفته واتیکان دوره بهبودی را میگذراند، امروز (دوشنبه) درگذشت.
کاردینال «کوین فارل»، مدیر امور مالی و اداری واتیکان در توئیتی خبر داد که پاپ فرانسیس فوت کرده است. او گفت: برادران و خواهران عزیز، با اندوه عمیق باید درگذشت پدر مقدسمان فرانسیس را اعلام کنم. ساعت 7:35 صبح امروز، اسقف رم، فرانسیس، به خانه ابدی سفر کرد.
پاپ فرانسیس زادهٔ 17 دسامبر 1936، در آرژانتین با نام اصلی خورخه ماریو برگولیو در سال 2001 مقام کاردینالی را از پاپ ژان پل دوم دریافت کرد. برگولیو در سال 2013 به جای بندیکت شانزدهم به عنوان پاپ انتخاب شد و لقب فرانسیس را برای خود برگزید. وی نخستین عضو فرقه -یسوعی، اولین پاپ اهل قاره- آمریکا و پس از گرگوری سوم، اولین پاپ غیر اروپایی بود.آخرین حضور پاپ فرانسیس به مناسبت عید پاک در 20 آوریل 2025، با درخواستی جهانی برای صلح، خلع سلاح و آزادی زندانیان بود. پاپ در پیامش که در این مراسم قرائت شد، آتشبس در غزه، آزادی زندانیان و دسترسی بشردوستانه، صلح در اوکراین، قفقاز جنوبی و بالکان غربی، خلع سلاح و آزادی مذهبی در آفریقا، از جمله سودان، کنگو، و ساحل و آشتی در میانمار را خواستار شد.
مرگ او آغاز روند رسمی برای انتخاب پاپ جدید است، که با تدفین پاپ در روزهای آینده آغاز میشود و با دود سفیدی که از کلیسای سیستین به نشانه انتخاب پاپ جدید بیرون میآید، پایان مییابد.
شورای فدراسیون روسیه «توافق جامع راهبردی» با ایران را تصویب کرد
شورای فدراسیون روسیه «توافق جامع راهبردی» با ایران را تصویب کرد شورای فدراسیون روسیه، مجلس علیای پارلمان، روز چهارشنبه با اکثریت آرا توافقنامه «توافق جامع راهبردی» میان این کشور و ایران را تصویب کرد. این توافقنامهاعضای شورای فدراسیون روسیه در نشست روز چهارشنبه خود ضمن تاکید بر اهمیت تقویت روابط با ایران، تصویب نهایی توافقنامه را «گامی در جهت گسترش همکاریهای دوجانبه در عرصههای گوناگون دانستند. توافق جامع راهبردی میان تهران و مسکو به عنوان یک سند بلندمدت، چارچوب همکاریهای دو کشور را در حوزههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی، علمی، فرهنگی و انرژی تعیین میکند. به گفته مقامات روس، این توافقنامه میتواند سطح روابط دو کشور را از همکاریهای سنتی به شراکت استراتژیک ارتقا دهد. مذاکرات اولیه برای تدوین این سند از سال 2021 آغاز شد و در سالهای اخیر با توجه به تحولات بینالمللی، از جمله تشدید تحریمهای غرب علیه هر دو کشور، سرعت بیشتری به خود گرفت. دو هفته پیش از این مجلس دومای روسیه با اکثریت قاطع این توافق را تصویب کرده بود. در 17 ژانویه سال 2025 میلادی میان مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین، روسای جمهوری دو کشور در مسکو به امضا رسیده بود. با این وجود مجلس شورای اسلامی ایران هنوز بهطور رسمی این معاهده را تصویب نکرده است. با این حال، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران پیشتر از آغاز روند تصویب آن خبر داده و از این توافق به عنوان «نقطه عطفی در روابط تهران و مسکو» یاد کرده بود. کارشناسان این سند را نشانهای از عزم دو کشور برای ایجاد ائتلافهای راهبردی جدید در دوران پس از جنگ اوکراین و در تقابل با آمریکا و غرب ارزیابی میکنند.
کرملین: همکاریهای روسیه و ایران تحت تأثیر مذاکرات مسکو و واشنگتن قرار نمیگیرد
دمیتری پسکوف در مصاحبهای با خبرگزاری ایرنا که روز سهشنبه 18 فوریه (30 بهمن) منتشر شد گفت: «مسکو اهمیت زیادی برای روابط خوب با ایران قائل است و قصد دارد این روابط را به طور جامعتری از جمله ارائه کمک در حل مشکلات اصلی همچون برنامه هستهای توسعه دهد. این در حالی است که علی خامنهای روز جمعه 7 فوریه (19 بهمن) مذاکره با آمریکا در خصوص برنامه هستهای و رفع تحریمها علیه ایران را رد کرد. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه 17 فوریه (29 بهمن) اعلام کرده بود که دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه توافق کردهاند که به «روابط کاملاً غیرعادی بین این دو قدرت بزرگ» پایان دهند. آقای پسکوف روز پنجشنبه گذشته در خصوص مکالمه تلفنی 90 دقیقهای ولادیمیر پوتین با دونالد ترامپ اشاره کرده بود که طرفین درباره برنامه هستهای ایران نیز گفت و گو کردهاند.
جنگندهها و پدافندهای پیشرفته روسی میتوانند ایران را در مقابله با تهدید ترامپ و اسرائیل آماده کند؟
علی شادمانی، معاون هماهنگ کننده قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز دوشنبه 8 بهمن تقویت موضع دفاعی را مورد تاکید قرار داد و با اشاره به رقیب سرسخت ایران در منطقه یعنی اسرائیل، هشدار داد: «اگر دشمن حماقت کند، طعم تلخ اصابت موشکهای ما را خواهد چشید و هیچیک از منافع آنها در سرزمینهای اشغالی مصون خواهد ماند. مضافا اینکه ایران برای جلوگیری از هرگونه عملیات هوایی احتمالی آمریکا و اسرائیل، ماههای اخیر را صرف نمایش قدرت نظامی خود کرده است. این کشور بر سامانههای پدافند هوایی پیشرفته خود، قابلیتهای حمله دوربرد تا عمق اسرائیل، و شبکه پنهانی از شهر زیرزمینی موشکها و قایقهای تندروی خود تاکید کرده است. این فرمانده ارشد سپاه پاسداران ایران درخصوص نابودی سامانههای پدافند هوایی ایران در جریان حمله هوایی اخیر اسرائیل به این کشور گفت: «بهعنوان یک نظامی مطلع عرض میکنم که بر خلاف ادعای دشمن، فقط تعداد اندکی از سامانههای دفاعی آسیب دید که سامانههای جدیدی جایگزین آنها شده و هماکنون درحال فعالیت هستند.
گفتوگوی اختصاصی؛ مذاکرات ایران و آمریکا به کدام سو میرود؟
مذاکرات ایران و آمریکا به کدام سو میرود، آیا این مذاکرات در نهایت موفق خواهد بود و اساسا چرا تهران به گفتگو تن داد؟ برای پاسخ به این پرسشها یورونیوز با محمد مهاجری، سردبیر خبرآنلاین و عباس عبدی، تحلیلگر و فعال سیاسی اصلاحطلب گفتگو کرده است. اینکه مذاکرات عراقچی-ویتکاف تا چه حد شانس موفقیت دارد و چرا ایران به مذاکره با آمریکا تن داده و توافق احتمالی با واشنگتن چه پیامدهایی برای سیاست سنتی آمریکاستیزیِ تهران خواهد داشت، موضوع گفتوگوی یورونیوز با محمد مهاجری، سردبیر خبرآنلاین، و عباس عبدی، تحلیلگر و فعال سیاسی اصلاحطلب است. آیا موافقت رهبر ایران با این مذاکرات و نیز موافقت وی با سرمایهگذاری و حضور شرکتهای آمریکایی در ایران، نشانه تغییر استراتژیک سیاست وی در قبال آمریکا است یا صرفا تدبیری تاکتیکی برای عبور از دوران خطرناک ریاست جمهوری ترامپ است؟
والاستریت ژورنال: مذاکرات رم درباره جدول زمانبندی و چارچوب توافق ایران و آمریکا است
به گزارش والاستریت ژورنال به نقل از مقامات ایرانی و آمریکایی، دور دوم مذاکرات تهران و واشنگتن که روز شنبه در رم برگزار میشود، شامل تعیین جدول زمانبندی و احتمالا تدوین چارچوب توافق است. به گزارش والاستریت ژورنال به نقل از مقامات ایرانی و آمریکایی، دور دوم مذاکرات تهران و واشنگتن که روز شنبه در رم برگزار میشود، شامل تعیین جدول زمانبندی و احتمالا تدوین چارچوب توافق است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سپتامبر 2023 اعلام کرده است که دیگر اطلاعات بهروز و کاملی درباره طیفی از فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران در اختیار ندارد و درنتیجه، نمیتواند تایید کند که ادعای تهران مبنی بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای واقعیت دارد. به گزارش والاستریت ژورنال، آقای گروسی در این سفر از جمهوری اسلامی ایران خواسته است که برای اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهای، همکاری خود را با آژانس افزایش دهد. به گزارش والاستریت ژورنال، مهمترین شکاف اطلاعاتی آژانس درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران، مربوط به موجودی سانتریفیوژها است.
دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا؛ عراقچی وارد رم شد؛ تهران: صلح پایدار با تحمیل زور حاصل نمیشود
دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا؛ عراقچی وارد رم شد؛ تهران: صلح پایدار با تحمیل زور حاصل نمیشود عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران صبح شنبه 19 آوریل برای حضور در دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در راس هیات دیپلماتیک وارد رم، پایتخت ایتالیا شد. سخنگوی وزارت خارجه ایران طی بیانیهای تاکید کرد که مذاکرات غیرمستقیم و «با وساطت» وزیر امور خارجه عمان انجام میشود. بنابر این گزارش، بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر خارجه عمان نیز شامگاه جمعه وارد رم شده است. به گزارش ایسنا، مکان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا هنوز رسما اعلام نشده، اما انتظار میرود که این گفتگوها در سفارت عمان در رم برگزار شود. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران تنها ساعاتی پیش از آغاز مذاکرات در بیانیهای در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «صلح پایدار از گفتوگوی صادقانه میان ملتها زاده میشود، نه از تحمیل زور. در این بیانیه همچنین آمده است: «امروز دومین دور گفتگوهای غیرمستقیم ایران-آمریکا با وساطت وزیر امور خارجه عمان سید بدر البوسعیدی در شهر تاریخی رم انجام خواهد شد. جمهوری اسلامی ایران همواره با حسن نیت و رویکردی مسئولانه، تعهد خود را به #دیپلماسی بهعنوان شیوهای متمدنانه برای حل مسائل، با رعایت منافع عالیه ملت ایران، نشان داده است. او همچنین افزود: «چارچوب مواضع و مطالبات جمهوری اسلامی ایران در رابطه با رفع تحریمهای غیرقانونی و بحث هستهای کاملا روشن است.
ترکیب «اس 300» با «باور 373»؛ آیا ایران به کمک روسیه توان پدافندی خود را بازیافته است؟
ترکیب «اس 300» با «باور 373»؛ آیا ایران به کمک روسیه توان پدافندی خود را بازیافته است؟ در بحبوحه تنشهای فزاینده با ایالات متحده، ایران تلاش کرده تا بر کارآمدی پدافند هوایی خود تأکید کند؛ پدافندی که در ماه اکتبر هدف حملات مرگبار هوایی اسرائیل قرار گرفت. ایران سامانه روسی اس 300 را با سامانه بومی باور-373 ترکیب کرده است؛ سامانهای که تهران ادعا میکند از لحاظ توانمندی در سطح سامانههای راهبردی روسی است. بورساری ادامه داد: «به عبارت دیگر، اگر اس 300 در یک حمله احتمالی آسیب ببیند یا از بین برود، باور-373 میتواند جایگزین آن شود یا بهطور ترکیبی مورد استفاده قرار گیرد.
نیویورکتایمز: ترامپ برای مذاکره با تهران مانع حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران شد
به گزارش نیویورکتایمز به نقل از مقامات آمریکایی منابع آگاه، اسرائیل قصد و طرح خود برای حمله به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی ایران در ماه آینده را به آمریکا اعلام کرده بود، اما ترامپ در هفتههای اخیر این اقدام را برای مذاکره با ایران متوقف کرده است. بنابر این گزارش که به گفته نیویورکتایمز بر پایه گفتگو با چندین مقام مطلع از طرحهای مخفیانه اسرائیل و گفتگوهای محرمانه داخلی دولت ترامپ تنظیم شده است، مقامات اسرائیلی طرحهایی را برای حمله به تاسیسات هستهای ایران در ماه مه تهیه کرده و آماده اجرای آن بودند. بنابر این گزارش، آقای ترامپ در دیدار با آقای نتانیاهو پشت درهای بسته به او گفته است که تا زمانی که مذاکرات در جریان است، از طرح حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای جمهوری اسلامی ایران در ماه مه حمایت نمیکند.
تغییر توازن و قواعد بازی در خاورمیانه با ترامپ؛ نفوذ نتانیاهو رو به افول است؟
هرچند نگرانیهای اسرائیل احتمالا به گوش واشنگتن میرسد اما بعید است نتانیاهو مانند دور اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ، همان نفوذ و اثرگذاری را بر کاخ سفید داشته باشد. سوال اصلی این است که آیا پیشنهاد آقای ویتکاف همان موضع صریح روز سهشنبه است که گفت: «هر توافق نهایی باید چارچوبی برای صلح، ثبات و شکوفایی در خاورمیانه فراهم کند؛ به این معنا که ایران باید برنامه غنیسازی و تسلیحاتیاش را متوقف و برچیده کند»؟ یا اینکه آمریکا به موضع نرمتری برمیگردد که دوشنبه در گفتوگو با فاکسنیوز مطرح کرد و گفت: «ایران نباید بیش از 3. هرچند در آن زمان، نخستوزیر اسرائیل در جایگاه متفاوتی بود و حتی برای هشدار درباره ایران، در کنگره آمریکا سخنرانی کرد؛ چیزی که امروز دیگر جرات تکرارش را ندارد. آقای نتانیاهو سه سال بعد، خروج ترامپ از برجام را «دستاوردی بزرگ» معرفی کرد؛ اقدامی که راه را برای رسیدن ایران به آستانه توانایی هستهای هموار کرد.
حزب اراده ملت ایران , حاما , افشین فرهانچی , احمد حکیمی پور , سوسیال دموکراسی , اصلاحات , اصلاح طلب , حسین اکبری بیرق , رحیم حمزه , پیام فیض , مسعود خادمی , زهره رحیمی