آخرین مطالب

شهر دیروز، شهر امروز و شهر فردا ویژه نامه‌ها

شهر دیروز، شهر امروز و شهر فردا

  بزرگنمایی:
زندگی جامعه انسانی در دو بستر تاریخی و مکانی همواره نشان‌دهنده مسیر حرکت مردم و اجتماع آن جامعه و میزان کیفیت زندگی و سرخوشیشان بوده است. کیفیتی که از گذشته آمده و با دستخوش‌های غلط، اکنون ناپایداری را به همراه دارد و به سمت آینده‌ای می‌رود که اگر اقدامی متناسب صورت نگیرد، شرایط آن بسیار بدتر از امروز خواهد بود.

مهدی صادقیها 

زندگی جامعه انسانی در دو بستر تاریخی و مکانی همواره نشان‌دهنده مسیر حرکت مردم و اجتماع آن جامعه و میزان کیفیت زندگی و سرخوشیشان بوده است. کیفیتی که از گذشته آمده و با دستخوش‌های غلط، اکنون ناپایداری را به همراه دارد و به سمت آینده‌ای می‌رود که اگر اقدامی متناسب صورت نگیرد، شرایط آن بسیار بدتر از امروز خواهد بود. 

لازم است به یاد آوریم که شهر دیروز چه بوده است، شهری نمایانگر عالی‌ترین زیستگاه بشر برای سازماندهی اجتماعی مردم. این شهر طوری خودش را سازمان می‌داد و به کارایی می‌رسید که نیازهای مادی و معنوی را با حداقل تلاش  و حداکثر بهره‌وری به‌دست بیاورد و اینگونه به ابعاد بزرگی فرا می‌رویید.
 شهری که در محتوای خود می‌توانست با تلاش جمعی و قدرتمند شدن جمع، نیازهایش را جواب بدهد. شهر درواقع آزادساز باشندگان و ساکنان خود بود. باشندگانی که از غم نان دور می‌شدند و به ابعاد جدیدی در این سازمان اجتماعی و برای زندگی اجتماعی روی می‌آوردند، که مهم‌ترین آن ابعاد این بود که شهروند قدرتمند بتواند اراده خود را بر آینده‌ای که مایل به آن است اعمال کند. ‌چنین شهری برای ما چاوش تمدن و مدنیت بود.

اما شهر امروزین چیست؟
 شهرهایی بنده‌ساز، باشندگانی و ذره ذره شده، وقتی شهر اتمیزه می‌شود و سازمان اجتماعی تبدیل  به جمع عددی و اتمی افراد می‌شود ، دیگر مولکول تشکیل نمی‌شود و اتمیزاسیون اتفاق می‌افتد و افراد در یک زندگی‌ای هستند در خور و خواب، غم، مصرف خودخواهانه‌ای که ممکن است بر صفحه دیجیتال باشد یا در سلول بسته اتاقی که خوشبختی را با ثبت اموالی از آنچه که دور اوست تلقی می‌کند و از تمامی مزایای شهر دیروز، که زندگی جمعی بود و کیفیت زندگی را هم به صورت جمعی ایجاد می‌کرد و نه به صورت فردی، از آن دور شد.
 امروزه شهرها تبدیل شده‌اند کانون‌های ناپایداری اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی که در شهر ایرانی نیز این امر کاملا مشهود است. 

شهر فردا چه باید باشد؟
 بازگشت به رسالتی که شهر از ابتدا داشت. رسالت یک زندگی جمعی خوب، کیفیت زندگی ارتقا یافته برای همه، پاسخگویی به نیاز های مادی در توجه به اصل پایداری و اینکه نه تنها برای همه که یک عدالت درون نسلی است برقرار شود بلکه سرمایه طبیعی را هم طوری باقی بگذارد و خدمات اکولوژیک را نشکند و از بین نبرد که برای همیشه و نسل‌های بعد هم باقی بماند و این عدالت فرانسلی است.
 در شهر فردا شهروند باید در مرکز حکمراویی شهری قرار بگیرد آن‌هم برای تغییر و نه تسلیم تقدیر. چراکه اینکه شکی نیست که این الگوی توسعه ای که پیش میرود برای شهر ها نیاز به یک دگرگونی بزرگ دارد.

اما مدیریت شهری پایدار چه می خواهد؟
 اینکه یک دگرگونی در بینش ما  باید به وجود آید و این بینشی که خود از دانش تخصصی مدیریت شهری می‌آید موجب تغییر در منش و رفتار ما با شهر گردد. مدیریت شهری پایدار برای بازگشت شهر به شهر دیروز و شهری است که اجتماع قدرتمند تولید فضا عادلانه و با کیفیت زندگی ارتقا یافته برای همگان را می‌کند. در مدیریت شهری پایدار ما به دنبال آن عصاره والگوی توسعه شهر ایرانی در گذشته هستیم که هموراره با وجود اکولوژیک شکننده و تخاصم اقوام بیگانه خودش را سرپا نگه می‌داشت. بنابراین هم‌اکنون با توجه به جمیعی معضلات ملموس توجه به این امر بسیار ضروری است به طوری که دیگر نه یک انتخاب، بلکه یک اجبار می‌باشد.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

کاربست فلسفه در اخلاق حرفه‌ای

نگاهی به نمایشگاه کتاب

کتاب‌ها دریچه‌ای به گشودگی جهان هستند

آموزش حزبی؛ درس‌گفتارهای تشکیلاتی

مبانی مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی)

پیش نیازهای سوسیالیسم و وظایف سوسیال دموکراسی

لزوم اجماع بر سر منافع ملی

کوره راه

فریادی بر دیوار

راقمان انقلاب ها (در حکایت انقلاب‌های جهان تا انقلاب 1952 مصر)

شوراها

اندیشه‌های سیاسی سید قطب و تأثیر آن بر جنبش های اسلامی معاصر مصر

یک خوشه نور

چگونه یک اتحادیه کارگری راه بیندازیم

با گذشت زمان و با توجه به شرایط موجود در اقتصاد و سیاست جهانی، لزوم بازگشت به الگوی مردم‌سالاری اجتماعی بیشتر احساس می‌شود. الگویی که ضمن پذیرش واقعیت‌های موجود دنیای سرمایه‌محور، تلاش می‌کند که عوارض و تبعات موجود را به کمینه‌ترین میزان برساند.

درباره مجموعه “خوانشی نوین: مردم‌سالاری اجتماعی”

به همین نحیفی سهم ما از تاریخ

ابراهیم نصرالله: نویسنده فلسطینی تبار، زاده اردن را می‌توان یکی از برجسته ترین نویسندگان معاصر عرب دانست. علاوه بر این‌ها در حوزه شعر، موسیقی، سینما نقد ادبی و... هم دستی بر آتش دارد.

بالکن رسوایی

برنامه ای برای اداره‌کل سازمان‌های‌مردم‌نهاد و خیرین سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

ثبات مدیریت شهری در آستانه تغییرات کلان: تأملی بر تمدید مدت شورا و سرنوشت شهردار

قصّه ی پر غصّه ی ارباب معرفت

آیا احزاب فقط زینت المجالس هستند؟

روایت بنیادین حزب اراده ملت ایران

قلم!!!

به احترام تماشاچی

زندگی‌های بی‌نام

خلاصه مقاله: تنوع ژنتیکی و شبکه ژنتیکی مشترک اقوام ایرانی

سیاست زبانی و قدرت اقوام: زبان، هویت و عدالت در جامعه چندزبانه

آموزش طبیعت

پسماندها را دریابیم

مبارزه بیولوژیکی با پرورش کفشدوزک و استفاده از آن در کشاورزی ایران

اصول سیاست خارجی آمریکا و حرکت خلاف جهت ترامپ

جهان در هفته‌ای که گذشت (92)

کنگره یازدهم حزب در سال جاری برگزار خواهد شد

تعداد کارگروه های حزب اراده ملت ایران به شش رسید

تحلیل های هفتگی سیزده، انتشار عمومی خواهند یافت

رونمائی از دو کتاب تازه حزب در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در اردیبهشت سال جاری

نگاهی کوتاه و ساده به وضعیت احزاب سیاسی در گرجستان

امتناع حکمرانی حزبی اما و اگر های تحزب در ایران

ابتذال تحزّب!

مطالبات مدنی، در هیاهوی منازعات بین‌المللی

دفاع از حقوق دشمنم، آری یا خیر؟

نقش اصلاح حزب برای ارتقای سطح تحولات جامعه

بررسی سوسیال دموکراسی در احزاب ایران

روز طبیعت 1404

بر چسب بازیافت

کاربست مبلمان شهری در بافت های سنتی شهری و مزایا و معایب آن

کاشان شهری برلبه ی تیغ

ایمن‌سازی جاده‌ها در ایران؛ ضرورت فراموش‌شده زیرساخت‌های مواصلاتی