آخرین مطالب

سید قائم موسوی پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی

حنایِ چینی و فرجامِ قرارداد 25 ساله سرمقاله

حنایِ چینی و فرجامِ قرارداد 25 ساله

  بزرگنمایی:

چنان کرشمه ساقی دلم ز دست بِبُرد/ که با کسی دگرم نیست برگ گفت‌وشنود
سخن از قرارداد 25 ساله با چین که شد طیفی از تحلیل‌های مخالف و موافق راه افتاد که این قرارداد چنین و چنان خواهد کرد. هر کسی از ظنِ خود، با یا بر این قرارداد موضعی اتخاذ کرد. بودند اندک تحلیل‌هایی که بدون حب و بغض، آنالیزِ جامعی از سود و زیان آن برشمردند. قریب به‌اتفاق نیز با توجه به اصطکاک‌های جدیِ چین و آمریکا از یک‌سو و ضرورت انعقادِ قرارداد از سویِ ایران، تصورشان بر این بود که چین با داشتن دست بالا در مذاکرات و اشراف بر شرایط اقتصادی ایران، از قرارداد استقبال خواهد کرد. فی‌الواقع دغدغه تحلیلگران داخلی بر چگونگی تحمیل اراده‌ درازمدت چین بر مقدرات ایرانیان در بازه‌ای 25 ساله متمرکز شده بود و فکر نمی‌کردند که چین حاضر به کنار آمدن نباشد و شرط و شروطی فراتر از ناز و کرشمه برای ایران بگذارد. عجیب اینکه با در هم تنیدگی اقتصادی ایران با چین و به‌نوعی وابستگی به آن، سردمداران ایرانیِ عاجز از درکِ منطق حاکم بر سیاست خارجی چین اذعان داشتند که با توجه به اینکه چین به‌زودی ابرقدرت اقتصادی جهان می‌شود، منطق این قرارداد را موجه جلوه می‌دادند. فارغ از اینکه چین ملزومات و ستون‌های متنوع سیاست خارجی‌اش را فدای منازعه دیرپای ایران با غرب نخواهد کرد.
بر همین مبنا چینی‌ها در سفر ظریف به چین با ظرافت دستش را در پوست گردو گذاشتند. آن‌ها انعقاد قرارداد را به مقدماتی منطقه‌ای گره زدند، چیزی که در عمل غیرممکن و به فرض عملیاتی شدن، وجوب شکل‌گیری قرارداد را نفی خواهد کرد. ظریف فهمیده بود که چین به‌زودی ابرقدرت اقتصادی دنیا خواهد شد ولی نفهمید که چنان جایگاهی مرهون نقش‌های پیچیده چین و گستردگی شریک‌های چین خواهد بود. حنای چینی که بی‌رنگ از آب درآمد، آقای روحانی از ضرورت الگوگیری از صلح امام حسن صحبت کرد. موضوعی که به‌شدت با واکنش رقیبان مواجه شده است. آن‌ها بدون قائل شدن نقشی برای خودشان، فارغ از صحت‌وسقم آن، شرایط فعلی را ماحصل گره زدن شرایط کشور به برجام با آبشخوری مشابه سخنان کنونی روحانی می‌دانند. بماند که در توفیق یا ناکامی برجام خودشان چقدر دخیل می‌باشند. گزاره‌ای که هرگز درسی از آن آموخته نشد این بود که بیهوده در ماراتن ایران و آمریکا نقشی فراتر از انتظار برای چین و روسیه و گاهاً کشورهای اروپایی قائل بوده‌ایم. بی تردید استراتژیِ مطلوبِ دیرینه این کشورها بعلاوه کشورهای حوزه خلیج‌فارس در چالشی فرساینده و مستمر بین ایران و آمریکا مستتر است.
 چالشی که در میانه عادی‌سازی روابط و جنگ در نوسان باشد، نه بیشتر!
 این‌گونه آن‌ها همیشه قدرت جولان و بازیگری خواهند داشت و ما سر در گریبان نابسامانی‌ها و معضلات داخلی!

فشار غرب آغوش چین 

سید قائم موسوی: برخلاف کسر زیادی از تحلیل‌گرانی که سیاست خارجی ایران را ایدئولوژیک توصیف می‌کنند، این سیاست بیشتر مبتنی بر رگه‌های آرمان‌گرایانه و در گردنه‌های سخت به‌شدت از شاخص‌های رئالیسم تدافعی تأثیرپذیر بوده است. هر چند پیشه کردن همین رئالیسم تدافعی بیشتر از اینکه متکی به برنامه و اراده باشد، ناشی از نوعی دترمینیسم خارجی بوده است. حل و فصل بحران گروگانها، قطعنامه 598، برجام و غیره، همه از خصلتی دقیقه نودی برخوردار بودند. تعبیر «جام زهر» در ارتباط با قطعنامه 598 از نوعی پذیرش قهری نشأت می‌گیرد. اکنون و بعد از گذشت 4 دهه مجدداً ضرورت‌ها و رفتارهای انعکاسی است که مسیر سیاست خارجی و به‌تبع کلیات سیاست ایران را معین می‌کند. هر چه دایره فشارهای آمریکا از یکسو و انفعال کشورهای اروپایی از سوی دیگر تنگ‌تر می‌شود، امکان تحققِ جام زهرِ استحاله ایران در شرق بیشتر می‌شود. دغدغه‌های موجودیتی و جلوگیری از فروپاشی اقتصادی-اجتماعی دوباره ایران را در آستانه تصمیمی تاریخی و عدول از مهم‌ترین شاخص سیاست خارجی‌اش یعنی «نه شرقی نه غربی» سوق داده است. منطق کور و صفر-یکی ترامپ در متمایل شدن ایران به چین و یافتن گوشه‌ مناسبی از رینگ جهت دفع حملات رگباری آمریکا نقش اساسی بازی می‌کند. طبیعتاً هیچ کشوری دوست ندارد در سیاست خارجی، خود را وابسته به کشوری دیگری بکند اما زمانی تنگناهای هژمونی رقیبیِ قدرتمند با خصوصیتی تهاجمی او را ناچار به اتخاذ سیاست‌هایی می‌کند که حداقل در ظاهر مطلوب نیستند.
سیاست خارجی آمریکا و تمایل ایران به انعقاد قراردادی استراتژیک با چین در نسبت معکوسی با نتایج مد نظر آن‌ها قرار دارد؛ یعنی هر چه فشار آمریکا بیشتر می‌شود ایران از امکان مصالحه دورتر می‌شود و در نتیجه برای بقای خود به چین نزدیک می‌شود. چین هم با توجه با رشد خیره کننده اقتصادی‌اش که رقیبی سرسخت برای یک‌جانبه‌گرایی آمریکا است، با اطلاع از تعیین‌کنندگی اثرات تحریم‌ها بر حال‌وروز ایرانی‌ها با داشتن دست بالا در مذاکرات، آغوشش را برای ایران باز خواهد کرد.
البته تعیین‌کنندگی تحریم‌ها صرفاً به بُعد خارجی آن‌ها مربوط نمی‌شود، چگونگی مواجهه داخلی و خلقِ طبقه‌ای که زیست سیاسی-اقتصادی‌شان متکی بر تحریم‌ها شد، موجب ایجاد آشفتگی‌ها و بی‌قراری‌های حداکثری آن‌ها شده است. هر چند اگر استیلای حل و فصل دقیقه آخری بر سیاست خارجی حاکم نبود و آب تحریم‌ها از سرچشمه بسته می‌شد، تحریم‌ها این‌گونه مانند طوفانی در ائتلاف با ناکارآمدی‌های داخلی زندگی ایرانیان را آشوب‌زده نمی‌کرد. جایی که ضرورت بقاء و جلوگیری از فروپاشی افتصادی-اجتماعی ایران را در آغوش اژدهای زرد فرو می‌افکند.  راه دیگری در ماراتن ایران و آمریکا نیست، در ورطه‌ استراتژی نه مذاکره نه جنگ (که خود نوعی جنگ فرسایشی است و سرانجام سبب اصطکاک داخلی خواهد شد)، نیاز به آغوش دایه‌ای مانند چین است، دایه‌ای که بارها نشان داده مهر مادری ندارد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

کاربست فلسفه در اخلاق حرفه‌ای

نگاهی به نمایشگاه کتاب

کتاب‌ها دریچه‌ای به گشودگی جهان هستند

آموزش حزبی؛ درس‌گفتارهای تشکیلاتی

مبانی مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی)

پیش نیازهای سوسیالیسم و وظایف سوسیال دموکراسی

لزوم اجماع بر سر منافع ملی

کوره راه

فریادی بر دیوار

راقمان انقلاب ها (در حکایت انقلاب‌های جهان تا انقلاب 1952 مصر)

شوراها

اندیشه‌های سیاسی سید قطب و تأثیر آن بر جنبش های اسلامی معاصر مصر

یک خوشه نور

چگونه یک اتحادیه کارگری راه بیندازیم

با گذشت زمان و با توجه به شرایط موجود در اقتصاد و سیاست جهانی، لزوم بازگشت به الگوی مردم‌سالاری اجتماعی بیشتر احساس می‌شود. الگویی که ضمن پذیرش واقعیت‌های موجود دنیای سرمایه‌محور، تلاش می‌کند که عوارض و تبعات موجود را به کمینه‌ترین میزان برساند.

درباره مجموعه “خوانشی نوین: مردم‌سالاری اجتماعی”

به همین نحیفی سهم ما از تاریخ

ابراهیم نصرالله: نویسنده فلسطینی تبار، زاده اردن را می‌توان یکی از برجسته ترین نویسندگان معاصر عرب دانست. علاوه بر این‌ها در حوزه شعر، موسیقی، سینما نقد ادبی و... هم دستی بر آتش دارد.

بالکن رسوایی

برنامه ای برای اداره‌کل سازمان‌های‌مردم‌نهاد و خیرین سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

ثبات مدیریت شهری در آستانه تغییرات کلان: تأملی بر تمدید مدت شورا و سرنوشت شهردار

قصّه ی پر غصّه ی ارباب معرفت

آیا احزاب فقط زینت المجالس هستند؟

روایت بنیادین حزب اراده ملت ایران

قلم!!!

به احترام تماشاچی

زندگی‌های بی‌نام

خلاصه مقاله: تنوع ژنتیکی و شبکه ژنتیکی مشترک اقوام ایرانی

سیاست زبانی و قدرت اقوام: زبان، هویت و عدالت در جامعه چندزبانه

آموزش طبیعت

پسماندها را دریابیم

مبارزه بیولوژیکی با پرورش کفشدوزک و استفاده از آن در کشاورزی ایران

اصول سیاست خارجی آمریکا و حرکت خلاف جهت ترامپ

جهان در هفته‌ای که گذشت (92)

کنگره یازدهم حزب در سال جاری برگزار خواهد شد

تعداد کارگروه های حزب اراده ملت ایران به شش رسید

تحلیل های هفتگی سیزده، انتشار عمومی خواهند یافت

رونمائی از دو کتاب تازه حزب در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در اردیبهشت سال جاری

نگاهی کوتاه و ساده به وضعیت احزاب سیاسی در گرجستان

امتناع حکمرانی حزبی اما و اگر های تحزب در ایران

ابتذال تحزّب!

مطالبات مدنی، در هیاهوی منازعات بین‌المللی

دفاع از حقوق دشمنم، آری یا خیر؟

نقش اصلاح حزب برای ارتقای سطح تحولات جامعه

بررسی سوسیال دموکراسی در احزاب ایران

روز طبیعت 1404

بر چسب بازیافت

کاربست مبلمان شهری در بافت های سنتی شهری و مزایا و معایب آن

کاشان شهری برلبه ی تیغ

ایمن‌سازی جاده‌ها در ایران؛ ضرورت فراموش‌شده زیرساخت‌های مواصلاتی