شهرکُشی: مرگ خاموش منابع تاریخی و زیست‌محیطی تمدن‌ها نوشتار

شهرکُشی: مرگ خاموش منابع تاریخی  و زیست‌محیطی تمدن‌ها

  بزرگنمایی:
در سال‌های اخیر، مفهوم نسبتاً نوظهوری در ادبیات شهری و جنگی جهان با عنوان شهرکُشی (Urbicide) مورد توجه محققان و نهادهای بین‌المللی قرار گرفته است. شهرکُشی به معنای نابودی عمدی و سازمان‌یافته شهرها، به عنوان مراکز فرهنگی، اقتصادی، تاریخی و انسانی است که در فرآیند درگیری‌های نظامی یا در برخی موارد توسعه‌طلبی‌های بی‌برنامه صورت می‌گیرد.

محمد بنی اسدی 

در سال‌های اخیر، مفهوم نسبتاً نوظهوری در ادبیات شهری و جنگی جهان با عنوان شهرکُشی (Urbicide) مورد توجه محققان و نهادهای بین‌المللی قرار گرفته است. شهرکُشی به معنای نابودی عمدی و سازمان‌یافته شهرها، به عنوان مراکز فرهنگی، اقتصادی، تاریخی و انسانی است که در فرآیند درگیری‌های نظامی یا در برخی موارد توسعه‌طلبی‌های بی‌برنامه صورت می‌گیرد.
این پدیده در تاریخ معاصر، از خرمشهر و حلب گرفته تا ماریوپل، غزه و خارکیف، به شکل‌هایی عریان و خشن مشاهده شده است. نابودی زیرساخت‌های شهری، حمله مستقیم به محلات مسکونی، تخریب اماکن مقدس و آثار تاریخی، و نهایتاً مهاجرت اجباری ساکنان، فقط بخشی از تبعات شهرکُشی است. در واقع، هدف از این عملیات‌ها نه‌تنها فروپاشی فیزیکی شهر، بلکه انهدام حافظه جمعی و گسستن پیوندهای اجتماعی آن است.
در مقاله اخیر حسین ایمانی جاجرمی، جامعه‌شناس شهری، تأکید شده که تخریب شهرها دیگر فقط یک خسارت جانبی نیست، بلکه به یک راهبرد هدفمند نظامی بدل شده است. بمباران‌های گسترده در غزه تنها در یک سال، به گفته نویسنده، بیشتر از بمب‌ریزی متفقین در کل جنگ جهانی دوم بوده است. این قیاس تاریخی هشداری روشن است بر رشد تصاعدی قدرت تخریبی فناوری‌های نظامی نوین مانند پهپادها، بمب‌های هوشمند و مهمات خوشه‌ای.
اما آنچه در این میان کمتر مورد توجه قرار گرفته، اثرات زیست‌محیطی شهرکُشی است. نابودی مناطق شهری علاوه بر خسارات انسانی و اقتصادی، به تخریب گسترده بسترهای اکولوژیک نیز منجر می‌شود. منابع آبی آلوده، خاک‌های غیرقابل استفاده، آتش‌سوزی گسترده در مناطق جنگلی حاشیه شهرها، و رهاسازی هزاران تن نخاله ساختمانی آلوده، تنها گوشه‌ای از بحران‌های محیط‌زیستی پس از ویرانی یک شهر است. آلودگی‌های ثانویه حاصل از تخریب تأسیسات صنعتی، فاضلاب، نیروگاه‌ها و منابع انرژی، می‌تواند برای دهه‌ها سلامت جمعیت‌های بازمانده را تهدید کند.
نکته حائز اهمیت آن است که شهر فقط یک مکان نیست؛ بلکه سامانه‌ای زنده است با ساختارهای اجتماعی، فرهنگی، طبیعی و تاریخی درهم‌تنیده. تخریب آن، انهدام پیکره‌ای زنده است که بازسازی‌اش نه‌فقط به بودجه و زمان، بلکه به حافظه و هویت نیاز دارد. در بسیاری از موارد، این حافظه دیگر قابل احیا نیست.
از این‌رو، مفهوم شهرکُشی باید به عنوان تهدیدی علیه میراث بشری و امنیت محیط‌زیست جهانی تلقی شود. سازمان‌های بین‌المللی حفاظت از محیط‌زیست و میراث فرهنگی باید در کنار نهادهای حقوق بشری، با صراحت بیشتری وارد این حوزه شوند و از ابزارهای حقوق بین‌الملل برای بازدارندگی استفاده کنند. همچنین، شایسته است پژوهشگران حوزه شهرسازی و محیط‌زیست، مفهوم «زیست‌بوم شهری» را به‌عنوان یک ارزش جهانی در برابر تخریب نظامی و توسعه‌ای بی‌ضابطه بازتعریف کنند.
شهرها نه‌تنها مهد تمدن‌اند، بلکه ذخایر بی‌بدیل تنوع فرهنگی، تاریخی و زیست‌محیطی هستند. حفاظت از آن‌ها، نه‌فقط یک ضرورت اخلاقی، بلکه تعهدی برای تداوم زیست انسانی در قرن بحران‌های ترکیبی است . 



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

ضرورت حکمرانی حزبی در اینجا و اکنون کشور

طبقات ناراضی در جدال با سرمایه‌داری

گرجستان در تقاطع بحران‌ها؛ انتخابات شهرداری و اعتراضات خیابانی

انقلاب وسطی (وسطا) پیش‌درآمد

از برجام تا بازگشت تحریم‌ها؛ روایت ناتمام دیپلماسی و منطق قدرت

مکانیسم ماشه: «مرگ تدریجی امید در پازلی از تحریم و بحران»

استراتژی ایران در شرق: موازنه قدرت یا طراحی نظم منطقه‌ای؟

توصیه نامه سیاسی

معرفی کلی مدل اقتصادی سوئد:

جین گودال تولد و دوران کودکی

جاماندگی

ریشه‌ها و ورود گوجه‌فرنگی به ایران

زنان غیرنظامی در غزه: بار سنگین جنگ بر دوش بی‌صدایان

من پاییز سرد می‌خواهم

فشار اقتصادی و بحران خاموش خودکشی

سالاد کاهو

تا می‌توانی بنویس

کتاب نهنگ که بیشتر می‎خواست

جهان در هفته ای که گذشت (99)

ارسال کتاب «پلنوم چهارم حزب اراده ملت ایران» به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

انتصاب مدیر جدید پژوهشسرای ملاصدرا زنجان

برگزاری پلنوم چهارم حزب اراده ملت ایران پیش از کنگره سراسری یازدهم

برگزاری نشست اصلاح‌طلبان نیشابور برای انتخابات شورای شهر

نشست هم‌اندیشی اصلاح‌طلبان نیشابور با موضوع «برای انتخابات شوراها چه باید کرد؟»

تشکیل نخستین نشست کارگروه تدوین برنامه استراتژیک «حاما»

چپول

تحلیل راهبردی ISTAR و تأثیر آن بر امنیت ملی ایران

سبقت تورم از افزایش حقوق چگونه قابل مدیریت است؟

ضرورت پرداختن به جامعه‌شناسی زبان

توصیه ضدترور برای نیروهای امنیتی

سازمان‌های مردم‌نهاد و تعهد سازمانی

نواختن سرنا از سر گشاد آن

کهن الگوی زن- قهرمان در افسانه های ایرانی

جهان در هفته ای که گذشت(98)

معرفی کتاب کاربست فلسفه در اخلاق حرفه‌ای چاپ دوم - به ضمیمه سه مقاله در باب دروغ، عقلانی زیستن و فضائل اخلاقی

راهی که به فردا نمی‌رسد

جنگ و سیاست، رکود اقتصادی روسیه در سایه بحران‌های طولانی

سه عنوان تازه از انتشارات حزب اراده ملت ایران

«مدرسه حزبی 2»؛ پاییز آموزش، دیپلماسی و اندیشه در افق سیاست ایران

آغاز «سه‌شنبه‌های گفت‌وگو» به صورت مجازی با حضور دکتر بیژن عبدالکریمی

زن و محیط‌زیست در آیینه‌ آثار بهرام بیضایی

همه چیز رو به زوال است

معرفی کتاب «بچه‌های راه‌آهن»

پیشگام جنبش محیط‌زیستی جهان

بازتعریف عدالت و هویت در دنیای معاصر

تاریخ در آیینه، آزمونِ امروز

حضور هنرمندان جهان در کنسرت خیریه «با هم برای فلسطین»

همه چیز برای آنهاست

دریچه‌ای دیگر، برای نگریستن!

برگزاری پلنوم چهارم حزب پیش از کنگره سراسری یازدهم