دو هفته نامه اراده ملت

خطر حذف ارز ترجیحی و تبعات آن بر اقتصاد کشور اخبار جهان

  بزرگنمایی:
در حالی که هنوز آثار تورمی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در زندگی روزمره مردم فروکش نکرده دوباره نشانه‌ها از احتمال کنار گذاشتن ارز ترجیحی جدید حکایت دارد؛ اقدامی که می‌تواند موج دیگری از افزایش قیمت کالاهای اساسی، فشار بر معیشت خانوار و بی‌ثباتی بازار را رقم بزند. هشدارهای پی در پی نمایندگان و کارشناسان اقتصادی نشان می‌دهد تصمیمی که در ظاهر یک اصلاح ارزی است، در عمل می‌تواند به یکی از حساس‌ترین نقاط آسیب پذیری اقتصاد ایران تبدیل شود؛ جایی که کوچکترین خطا به‌سرعت به سفره مردم و امنیت اجتماعی سرریز خواهد شد.

علی مجدم

در روزهای اخیر، بحث پیرامون حذف ارز ترجیحی به‌ویژه ارز 4200 تومانی و همچنین ارز 28 هزار و 500 تومانی به موضوعی داغ در محافل اقتصادی و سیاسی تبدیل شده است. حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، در جلسه‌ای علنی به این موضوع پرداخته و هشدارهایی جدی درباره تبعات اقتصادی این اقدام ارائه داده است. او تأکید کرد که تجربه تلخ حذف ارز 4200 تومانی در سال 1401 منجر به بروز یک موج تورمی شدید در جامعه شد که عواقب آن به‌وضوح در زندگی مردم قابل مشاهده بود. افزایش قیمت کالاهای اساسی و کاهش قدرت خرید مردم از جمله نتایج این تصمیم بود که بسیاری از خانواده‌ها را به زیر خط فقر کشاند. این وضعیت نشان‌دهنده اهمیت تصمیمات اقتصادی و تأثیر آن‌ها بر معیشت مردم است و نیازمند توجه ویژه مسؤولین می‌باشد.

صمصامی در ادامه به مصوبه‌ای اشاره کرد که به هیأت وزیران ارائه شده و شامل محاسبه مابه‌تفاوت نرخ ارز ترجیحی با نرخ ارز توافقی می‌شود. این اقدام به معنای حذف ارز 28500 تومانی و ایجاد بحرانی جدید در بازار کالاهای اساسی خواهد بود. وی هشدار داد که این تصمیم می‌تواند عواقب وخیمی برای زندگی روزمره مردم داشته باشد و بر روی قیمت‌های کالاهای اساسی و دارو تأثیر منفی بگذارد. به‌ویژه در شرایطی که بسیاری از خانوارها به شدت تحت فشار اقتصادی هستند، این تصمیم می‌تواند به افزایش بیکاری، کاهش تولید و حتی نارضایتی اجتماعی منجر شود. بنابراین، باید به‌دقت بررسی شود که آیا دولت توانایی مدیریت تبعات این تصمیم را دارد یا خیر.

در واکنش به این اظهارات، 51 نماینده مجلس در نامه‌ای به رئیس‌جمهور نسبت به خطرات ناشی از حذف ارز ترجیحی هشدار دادند. آن‌ها تأکید کردند که این اقدام می‌تواند به افزایش شدید تورم و تشدید بحران اقتصادی منجر شود. نمایندگان مجلس نگران‌اند که در صورت عدم مدیریت صحیح این تغییرات، فشار بیشتری بر روی قشرهای آسیب‌پذیر جامعه وارد شود. آن‌ها همچنین به تجربه‌های گذشته اشاره کردند که نشان می‌دهد حذف ناگهانی یارانه‌ها و تغییرات بزرگ در سیاست‌های ارزی می‌تواند پیامدهای غیرقابل جبرانی داشته باشد. لذا، لازم است که دولت در اتخاذ چنین تصمیماتی با دقت بیشتری عمل کند و نظرات کارشناسان و نمایندگان مردم را مدنظر قرار دهد.

از سوی دیگر، کارشناسان اقتصادی نیز نسبت به تبعات حذف ارز ترجیحی ابراز نگرانی کرده‌اند. آن‌ها معتقدند که عدم وجود یک برنامه جایگزین مناسب می‌تواند منجر به بی‌ثباتی اقتصادی و کاهش سرمایه‌گذاری‌های خارجی شود. همچنین، این اقدام ممکن است به افزایش قیمت‌ها در بازارهای دیگر و ایجاد نارضایتی عمومی منجر شود. در شرایط کنونی که کشور با مشکلات اقتصادی متعددی روبه‌رو است، باید توجه داشت که هرگونه تغییر در سیاست‌های ارزی باید با تدبیر و برنامه‌ریزی دقیق همراه باشد. کارشناسان پیشنهاد می‌دهند که دولت باید ابتدا زیرساخت‌های لازم برای حمایت از اقشار آسیب‌پذیر را فراهم کند تا در صورت حذف یارانه‌ها، فشار کمتری بر روی این قشرها وارد شود.

در نهایت، به‌نظر می‌رسد که تصمیمات اقتصادی باید با شفافیت و مشورت با تمامی ذی‌نفعان اتخاذ شود. بررسی دقیق تبعات اقتصادی هرگونه تغییر در سیاست‌های ارزی و یارانه‌ای ضروری است تا از بروز بحران‌های جدید جلوگیری شود. همچنین، باید توجه داشت که هرگونه اقدام باید در راستای حفظ معیشت مردم و حمایت از قشرهای آسیب‌پذیر باشد. در غیر این صورت، ممکن است کشور با چالش‌های جدی‌تری روبه‌رو شود که نه تنها اقتصاد بلکه امنیت اجتماعی را نیز تهدید کند. بنابراین، مسؤولین باید با دقت بیشتری به این موضوعات پرداخته و راهکارهای مناسبی برای مدیریت تبعات احتمالی ارائه دهند.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

تبلیغات معکوس

ایران و غرب؛ تقابل یا مذاکره

سکوت جهانی و عدالت معلق در غزه

نقش احزاب از نگاه حاکمیت در ایران: تحلیل نظری و تاریخی

قدرتمندان جهان از ایران چه می‌خواهند؟

اساس این بانک رفاقتی بود

خطر حذف ارز ترجیحی و تبعات آن بر اقتصاد کشور

ازدواج کودک، فقر و چرخه آسیب اجتماعی

اهمیت قشر کارگر در توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع

انقلاب وسطی (بخش دوم)

بازخوانی ابتذال شر و عدالت ترمیمی در اندیشه هانا آرنت

رهایی از زندان نام‌ها

از بحران تا بهره‌وری؛ چگونگی استفاده از سیلاب در کشور

معرفی کتاب در اندیشه ایران

نقد و بررسی کتاب «قانون و مسئولیت»

همایش «کودک و طبیعت» در هفته ملی کودک برگزار شد

بیانیه درخصوص وضعیت نگران کننده پارک چیتگر

اکالیپتوس؛ ناجی سبز یا تهدید خاموش برای منابع آب زیرزمینی؟

جهان در هفته‌ای که گذشت

حکیمی‌پور دبیرکل حزب اراده ملت ایران شد

آغاز به‌کار گروه تلفیق برنامه‌ریزی بلندمدت حزب اراده ملت ایران

ابقا هیأت اجرایی با حضور دبیرکل جدید

مدرسه حزبی3؛ آغاز دوره زمستان در افق تازه اندیشه و آموزش حزبی

ضرورت حکمرانی حزبی در اینجا و اکنون کشور

طبقات ناراضی در جدال با سرمایه‌داری

گرجستان در تقاطع بحران‌ها؛ انتخابات شهرداری و اعتراضات خیابانی

انقلاب وسطی (وسطا) پیش‌درآمد

از برجام تا بازگشت تحریم‌ها؛ روایت ناتمام دیپلماسی و منطق قدرت

مکانیسم ماشه: «مرگ تدریجی امید در پازلی از تحریم و بحران»

استراتژی ایران در شرق: موازنه قدرت یا طراحی نظم منطقه‌ای؟

توصیه نامه سیاسی

معرفی کلی مدل اقتصادی سوئد:

جین گودال تولد و دوران کودکی

جاماندگی

ریشه‌ها و ورود گوجه‌فرنگی به ایران

زنان غیرنظامی در غزه: بار سنگین جنگ بر دوش بی‌صدایان

من پاییز سرد می‌خواهم

فشار اقتصادی و بحران خاموش خودکشی

سالاد کاهو

تا می‌توانی بنویس

کتاب نهنگ که بیشتر می‎خواست

جهان در هفته ای که گذشت (99)

ارسال کتاب «پلنوم چهارم حزب اراده ملت ایران» به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

انتصاب مدیر جدید پژوهشسرای ملاصدرا زنجان

برگزاری پلنوم چهارم حزب اراده ملت ایران پیش از کنگره سراسری یازدهم

برگزاری نشست اصلاح‌طلبان نیشابور برای انتخابات شورای شهر

نشست هم‌اندیشی اصلاح‌طلبان نیشابور با موضوع «برای انتخابات شوراها چه باید کرد؟»

تشکیل نخستین نشست کارگروه تدوین برنامه استراتژیک «حاما»

چپول

تحلیل راهبردی ISTAR و تأثیر آن بر امنیت ملی ایران