(برشی از زندگی سیاسی و فرهنگی میرشمس الدین ادیب سلطانی)

اندر احوالات غریب آقای ادیب معرفی و پیشنهاد

اندر احوالات غریب آقای ادیب

  بزرگنمایی:
میر شمس الدین ادیب سلطانی، پزشک، فیلسوف، زبان شناس، نقاش، نویسنده و مترجم متون مهم ادبی و فلسفی بود. وی به زبان های انگلیسی، آلمانی، فرانسه، یونانی، عربی، ایتالیایی، روسی، عبری، ارمنی، لاتین، فارسی میانه، پارتی، اوستایی و زبان های پارسی باستان مسلط بود.

حامد نامجو 
میر شمس الدین ادیب سلطانی، پزشک، فیلسوف، زبان شناس، نقاش، نویسنده و مترجم متون مهم ادبی و فلسفی بود. وی به زبان های انگلیسی، آلمانی، فرانسه، یونانی، عربی، ایتالیایی، روسی، عبری، ارمنی، لاتین، فارسی میانه، پارتی، اوستایی و زبان های پارسی باستان مسلط بود.
میر شمس الدین ادیب سلطانی، چهارمین فرزند زین العابدین ادیب سلطانی و بتول آغا در سال 1310 در محله قلمستان تهران به دنیا آمد. زبان فرانسه را در کودکی با کتاب دست دومی به نام فرانسه بدون معلم آموخت و زبان انگلیسی را از رادیو بی بی سی.
او در سال 1322 به دبیرستان می رود و در همین ایام هم به سازمان جوانان حزب توده ایران می پیوندد. میر شمس الدین پس از اتمام شش سال متوسطه، در سال 1328 وارد دانشکده طب دانشگاه تهران می شود و دکترای پزشکی خود را از دانشکدهٔ پزشکی دانشگاه تهران دریافت می کند.
او برای ادامه تحصیل در زمینه روان پزشکی بالینی و تحقیقات بیوشیمی به وین رفت و بعد از چند ترم، دستیار پروفسور هافمن، از جمله سرشناس ترین روان پزشکان آن ایام شد. او سال 1340 برای دیدن خانواده به ایران بازگشت و وقتی بازگشت، به دانشگاه وین نرفت بنابراین روانپزشکی را نیمه کاره رها کرد و به لندن رفت.
میر شمس الدین ادیب سلطانی، برای چاپ آخرین کتابش خود به سراغ نشر هرمس رفت. کتابی به زبان انگلیسی با عنوان مسئله چپ و آینده آن که در سال 1389 منتشر شد. زندگی و البته افکار ادیب، پارادوکس ها یا به قول خودش پارادَخشهای زیادی دارد. کسی که از مارکس با احترام یاد می کند و به لنین علاقه دارد و از شوروی کمونیسم دفاع می کند، اما دلبسته باخ و رامبراند و شکسپیر می شود.
میر شمس الدین ادیب سلطانی مترجم و فیلسوف آشتی است. این همان چهره ای است که در تمام آثارش می بینیم. در مترجم « آشتی گروی » فیلسوفی را می بینیم که به دنبال فلسفه است. خود در توضیح این فلسفه در پیشگفتار سنجش خرد ناب می نویسد: « فلسفه آشتی گروی یا احتیاط یا پیراپایی یعنی: کوشش در آشتی دادن و هماهنگ کردن فلسفه ها و بینش های گوناگون و آخشیج گونه (متضاد) در یک فلسفه یگانه از راه دیدن نقش هر یک از این فلسفه ها و دست یافتن به حقیقتهای کلی تر و هم هجانبه تر و والاتر.»
او روشنفکری بود محافظه کار، میانه رو از جنس ارسطو، شکاک همچون دکارت و در جست وجوی سنجش گری به سبک کانت. از این رو می توان فهمید که چرا ادیب سلطانی در تمام این سالها در برابر ناقدان سکوت کرده و حتی باعث تعجب منتقدانش بوده است.
در پی شگفتار سنجش خرد ناب آنجا که به منتقدان و مخالفانش اشاره می کند، حمله به یک اندیشه را بهترین و بزرگترین خدمت به آن می داند. ادیب سلطانی تالیفات متعددی به زبان فارسی و انگلیسی داشت و آثار وی مشهور به استفاده گسترده از واژگان فارسی و بهره‌جستن از پارسی باستان، پارسی اوستایی و پارسی میانه بود.
میر شمس‌ الدین ادیب سلطانی، نویسنده و مترجم متون ادبی و فلسفی صبح روز پنجشنبه 20 مهر در بیمارستان ایرانمهر تهران درگذشت.



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

چگونه یک اتحادیه کارگری راه بیندازیم

بالکن رسوایی

یک مرد

نگاهی به دیدگاه ها و برنامه های حزب راده ملت ایران ( از 1379 تا 1402)

اندیشه های سیاسی سید قطب و تاثیر آن بر جنبش های اسلامی معاصر

نگاهی به دلایل افول مردم سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی )

جهانی شدن و مردم سالاری اجتماعی

پرسه ای در حوالی سیاست

آدم کسی نبودن

دست یابی و پیوند با مخاطبین در احزاب سیاسی

قالب بندی و ساختار دهی یک حزب

کار بست فلسفه در اخلاق حرفه ای

گفتار 2

فریادی بر دیوار

هستیم برآن عهد که بستیم

اکثریت جامعه خواهان تغییر است

سالی که نکوست از پیداست

مجلس و مبارزه با فساد

رخداد های منطقه ای و جهانی و رسالت حزبی

انتخابات حزب محور

جنبش زنان ایران

نمایشگاه رسانه ایران

بررسی یک نمونه تاریخی در بازار نیروی کار

مردان سپر آلودگی و تورم

چرخه مدارا

نان خالی را هم از سفره ها برداشتند!

گپی در نمایشگاه مطبوعات

استاد «رضا رضوی» سازنده سرود رسمی حزب اراده ملت ایران (حاما) درگذشت

اخبار جهان 78

تقدیر نامه نمایشگاه رسانه ایران

مشاهدات در 65 درجه جنوبی

آزادی زنان به سبک استالین

درگذشت خالف

سایه سیاست

کاروانسرای ایزد خواست

سرعت قطار تورم در دولت سیزدهم

اولین کتاب از مجموعه سازوکار حزبی به وزارت ارشاد ارسال گردید

حضور نماینده حزب اراده ملت ایران در گفتگوی نخبگان سیاسی دانشگاه تهران

حضور نشریه اراده ملت در بیست و چهارمین نمایشگاه رسانه های ایران

برنامه ریزی حزبی ترجیع بند جلسات دبیران حوزه ها

فلسفیدن در باب دروغ؛ دروغ چرا؟!

انتخابات و دیگر هیچ ...

درباره ما

ایران گربه نبود

راهکارهای اثربخشی مجلس

انتخابات حزب محور (بخش اول)

نقلی از سلسله نشست های گفتگو و اندیشه

تاریخچه مالیات ایران

از نبود ظلم باید نوشت یا از وجود آزادی؟ چیستی عدالت و ظلم!

دولت رانتیر چیست و چه پیآمدهایی دارد؟