صفحه آخر

آموزش‌های تشکیلاتی (۲)

اگر از متن آموزش تشکیلاتی (۱) که در شماره ۶۲ نشریه آمده بود، در خاطر شما مانده باشد، به این نکته اشاره کردیم که کنش سیاسی در قالب نهادی؛ مانند حزب، از جمله کنشگری‌هایی است که الزامات و اقتضائاتی دارد.

آموزش‌های تشکیلاتی (۱)

آرمانگرایی و دیگرخواهی در افرادی که عمری را صرف کارهای عام‌المنفعه و مدنی می‌کنند، انکارناپذیر است. اما در میان کارهایی با نفع عمومی و با هدفِ خیر دیگری، برخی زودبازده‌ترند. مثل کمک مالی مستقیم و بی‌واسطه به نیازمندان. فرد یا افراد کمک‌کننده و امدادگر، لبخند و شادی مددجو را می‌بیند.

استعفا،خدمت تحسین برانگیز آقای وزیر

فرجام وزیر آموزش و پرورش، وزیر پر حاشیه‌ی کابینه‌ی دولت اقلیت هم فرارسید. گرچه استعفای وزیر بعد از افتضاحات مدیریتی پی در پی، از اجرای طرح رتبه‌بندی معلمان به طور ناقص گرفته، تا سوء استفاده از شبکه‌ی “شاد” برای سرهم بندی وظایف آموزشی و تا مسمومیت‌های زنجیره‌ای در مدارس دخترانه، نمی‌توانست فرجامی جز این داشته باشد.

بازنشستگان و اعتراض هایشان

سه‌شنبه صبح همراه یکی از دوستان قدیمی عازم میدان بهارستان شدم. فراخوان سراسری بازنشستگان تامین اجتماعی، لشکری و کشوری بود. میدان را ماشین‌های آنچنانی بگیر و ببند اِشغال کرده بود. یکی از دوستان قدیمی را دیدم که از کرج آمده بود. با او سلام و احوالپرسی کردم مرا نشناخت وقتی خودم را به او شناساندم باور نکرد. با یادآوری خاطرات گذشته باورم کرد.

شما احضار شده اید

برگه‌ای را امضا می‌کند با این مضمون که تمامی وسایل و تجهیزات خود را در تاریخ فلان، در کمال صحت و سلامت دریافت کرده‌ام.

رسانه داخلی یا خارجی؟!

از جمله انتقاداتی که گاهی بر مسیر معترضان طی چهار ماه اخیر وارد می‌شود و البته حکومت، به طور مکرر و مداوم آن را به شکلی اغراق‌شده و بی‌رویه در قالب اتهام به این نیروها مطرح می‌کرد و می‌کند، ارتباط با رسانه‌های خارج از کشور است

سیاست به زبان خودمانی

طی چهار ماه اخیر تعدادی از افراد حاضر در تحرکات اخیر اجتماعی، درگیر فرایندهای مختلفی ازجمله بازجویی، دستگیری و تعهد، بازداشت، توقیف تجهیزات الکترونیکی، بازرسی منزل، انواع حبس، وثیقه گذاری، پرداخت جریمه یا دیگر مجازات و احکام صادره از سوی نهادهای مختلف امنیتی و انتظامی و قضایی، شدند.

نام گذاری مناقشه برانگیز

یکی از محورهای مورد مناقشه در رخدادهای چهارماهه اخیر، نام‌نهادن روی حرکات و واکنش‌های مردمی از سوی جریان‌ حاکمیت و هم از سوی جریان مردمی است. گاه‌وبی‌گاه از رسانه‌ها، جریان‌ها، نهادها و چهره‌های حکومتی یا منتسب به حکومت شنیده و خوانده می‌شود که مدعی‌اند باید حساب اغتشاشگران را از معترضین جدا کرد.

مطالبه و اغتشاش

اگر مطالبه را طلب مطلوب تلقی کنیم و عنوان بداریم که طلب مطلوب می‌باید از قدرت‌مداران و تصمیم‌گیرندگان صورت گیرد در عمل به این امر اذعان کرده‌ایم که مطالبه‌محوری یک پیمان دقیق، مکتوب و مورد تأیید با رأی محسوب می‌شود.

آزادی‌های کوفته، زیر چکش ردّ صلاحیت

هر کنشگر حزبی که در یک تشکیلات سیاسی رسمی و دارای مجوز عضویت دارد، این آزادی را بطور خودکار پیدا می‌کند که در فعالیت‌های آن نهاد و همینطور در تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌ها و سیاست‌گذاری‌های آن نهاد مشارکت کند.

خیابان؛ شکل جدید خشونت کلامی!

"زن زندگی آزادی"، شعاری که از شهریور ۱۴۰۱ تبدیل به مانیفستی برای آزادی خواهان ایرانی شده است. حقیقتِ در پس این عبارت نشان از ظلم و تبعیضی به درازای زیست اجتماعی و فردی زن در ایران دارد و محدود به عمر چهار دهه ای انقلاب ۵۷ نیست؛ شاید بتوان گفت از زمانی که برای "منزل" و نه "زن" اندرونی می ساختند و به صدیقه دولت آبادی در کوی و برزن برای تلاش هایش جهت آموزش زنان، سنگ می زدند.

روزهای ملتهب، حال خوش و شرافتمندی

راستی کدام گفتمان فلسفی و اخلاقی و مردمشناسانه‌ای، نسبت شرافت را با حدود گریستن و خندیدن ترسیم می‌کند؟ آن مرز مجسم وظیفه در هنگامه‌ی التهابی عمومی، برای تعیین سوگ و سرور کجاست؟ و عزیمت به حالی خوش و در عین‌حال شرافتمندانه، با عبور از رنج‌هایی که ما را اسیر و بی‌عمل و ناامید می‌کنند، آیا در تعارض است؟

ارزش‌های جهان شمول و همبستگی جهانی

سوسیال‌دموکراسی از سویی بخاطر ماهیتِ همبستگی‌محور و برابری‌طلبانه‌اش، و از سوی دیگر بخاطر تأکید بر ارزش محوریِ محیط‌زیست، اقتضا می‌کند که جهانی بیندیشد و جهانی عمل کند.

دهه هشتادی ها

به عنوان یک کنشگر سیاسی و مدنیِ دهه پنجاه، اعلام می‌کنم که به یقین هشدار تکان‌دهنده‌ی شما از هیچ جان بیدار و آگاهی پنهان نماند. شنیدیم و دیدیم که گستاخی و جسارت ایستادن در برابر آنچه به شما تحمیل می‌گردد را دارید.

صفحه آخر

به زبان خودمانی خدمت شما عرض کنیم که خیلی از روزهای سیاسی آدم‌ها در ایران، خودمانی نیست و مملوِ از حرف‌های مگوست. از همین‌رو، کشیدن تمام معرکه‌های سیاسی به گفت‌وشنودهای همگانی و عموما مجازی امروز، اگر نگوییم به ابتذال کشیدن است، دستکم فروکاستنِ مفاهیم عمیق یا پیچیده است. سیاست، امریست لایه‌لایه که افراد درگیر با آن، به نسبت عمر و انرژی و وقتی که صرف هر لایه از آن کرده‌اند از مناسبات و اقتضائات آن به شناختی رسیده‌اند.

سیاست به زبان خودمانی (فرایند تعمیم)

در فرایند تعمیم، ذهن ما بر اساس دانسته‌ها و تجارب پیشین، ویژگی‌های مشترک پدیده‌ها را کشف و درک می‌کند و می‌تواند در شناخت و تفسیر و پیش‌بینی یک پدیده از دانسته‌ها و تحلیل خود از پدیده‌های مشابه بهره بگیرد. ذهن ما این کار را بر اساس تحلیل مشابهت‌های چندین پدیده مجزا، انجام می‌دهد. نوعی ساده‌سازی که امکان تفکر سطح بالا را به ما می‌دهد.

سیاست به زبان خودمانی - ۴۲ (قدرت و سیاست)

هرگاه «الف»، «ب» را وادار به انجام کاری کند، که «ب» در غیر اینصورت انجام نمی‌داد، اینجا قدرت اِعمال شده است. البته «الف» می‌تواند به روش‌های مختلفی بر «ب» تأثیر بگذارد. این تفاوت همان چهره‌های متفاوت از قدرت است.

سیاست به زبان خودمانی - ۴۰ (کنشگران سیاسی)

چنانچه از ما ‌بپرسند که کنشگران سیاسی چه کسانی هستند، پاسخ ما چیست؟ افرادی که در رشته علوم سیاسی تحصیل کردند؟ افرادی که در انتخابات، نظر ما را نسبت به نامزد الف یا ب، تغییر می‌دهند؟ مسئولانی که تصمیمات سیاسی می‌گیرند؟ یا شهروندان علاقه‌مندی که در خصوص مسائل سیاسی اظهارنظر و اعلام موضع می‌کنند؟ در حقیقت، کنشگران سیاسی افرادی هستند که به‌طور منظم با برنامه‌ریزی و به‌صورت هدفمند، وارد فعالیت‌های سیاسی می‌شوند.

سیاست به زبان خودمانی - ۳۹ (سیاسی نبودن سمن ها)

در مقدمه شاید لازم باشد دو عبارت را مروری کنیم. (NGO) یا سازمان غیردولتی که در اسناد بالادستی ایران به سمن (سازمان مردم نهاد) برگردانده شده، بدیهی است در این برگردان، از اهمیت غیردولتی بودن آن کاسته‌اند.

سیاست به زبان خودمان - ۳۸ (جریان‌های سیاسی ایران)

معمولاً افراد غیرسیاسی، اطلاعات و شناخت دقیقی از دسته‌بندی‌های رایج در سیاست و متصدیان سیاسی ندارند. مثلاً بسیاری از مردم گمان می‌کنند که اصلاح‌طلبان و اصولگرایان، درواقع دو حزب در کشور هستند. درحالی‌که این‌ها دو جریان سیاسی محسوب می‌شوند و تعداد زیادی حزب در هر کدام از این جریان‌ها مشغول فعالیت هستند.

سیاست به زبان خودمانی - ۳۷ (حزب بنگاه کاریابی نیست!)

شاید کمتر شنیده باشید، اما یکی از انتظارات رایجی که متقاضیان عضویت در احزاب، از تشکیلات مربوطه دارند، شغل‌یابی است! آری. بسیاری از مراجعینِ تشکل‌های سیاسی که از بیکاری رنج می‌برند یا شغل ثابتی ندارند، به احزاب برای عضویت مراجعه می‌کنند و با گذشت زمان از آن‌ها انتظار فراهم‌کردن شغلی ثابت دارند.

سیاست به زبان خودمانی - ۳۶ (افسون‌زدایی از سیاست)

چرا بیشتر مردم و یا با کمی اغراق، همه مردم از سیاست نفرت دارن؟ یا چرا سیاست رو یک پدیده کثیف و فاسد می‌دونن؟ این احساس و یا باور رایج، علت‌های مختلفی داره که به نظر می‌رسه، یکی از این علت‌ها، نوع تعریف و شناخت مردم از سیاست باشه. درک و شناختِ ما از سیاست، گاهی به یک افسون‌زدایی جدی نیاز داره.

سیاست به زبان خودمانی - ۳۵ (سیاست نامحبوب)

سیاست یک واقعیت لازم و ضروری است که واقعیاتش، آن را برای جامعه نامحبوب جلوه می‌دهد؛ اما درک اهمیت و شناخت هرچه بیشتر مناسبات آن، می‌تواند جامعه را با آن آشتی بدهد.

سیاست به زبان خودمانی - ۳۴ (حزب مطلوب)

اگر کمی اهل اخبار سیاسی باشین. یعنی اینترنت و سایت‌ها رو، به دنبال خبرهای سیاسی جستجو کنین، متوجه میشید که در کشور ما تعداد زیادی حزب وجود داره. حتی خیلی از اونها علیرغم اینکه دو مسیر کاملاً متفاوت سیاسی رو پیش میرن، اسامی خیلی مشابه با همی دارند و ما رو به اشتباه میندازن.

آخرین مطالب

پایان نمایشگاه کتاب تهران

انعطاف پذیری و گره های فروبسته کار

به بهانه گرامیداشت جان‌های جوانی که به مرزبانی، پرپر شدند

بد عملی های نهاد انتخابات باعث مشارکت گریزی شده است

«مشارکت مدنی و پیوندهای اجتماعی»

فعالیت ترکیبی حلقه مفقوده رابطه ما با جهان پیرامون

«ملاقات من‌هایی که ماییم در آشفته بازار گفتمانی»

گزارش تصویری 34 امین نمایشگاه بین المللی کتاب

ملحد عقل گرا

خانه‌ سبز- یک تجربه

مجلس به دنبال اهدافی است که با نیاز مردم انطباق ندارد

هم وزارت رفت، هم فیدیلیتی و دیگنیتی

کیفیت آگاهی انسان در هر لحظه، آینده را شکل می‌دهد.

آزمون و تجربه دموکراسی در ایران

خانه ملت

دفتر پرسش‌ها

نابغه ناشنوایی که پیشوای موسیقیدانان جهان شد

به تو می‌رسم دوباره

«جنون اندیشه»

توسعه پایدار؛ سلامت مطلوب و رفاه

کمیته های ستار

جهان در هفته‌ای که گذشت (63)

یک‌صد و هفتاد و هشتمین جلسه دفتر سیاسی حزب اراده ملت به ریاست شمس افرازی‌زاده برگزار شد.

حضور موفق انتشارات حزب در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

حوزه‌های شهرستان محور و تخصصی در حزب ایجاد می‌شود

دو کتاب جدید در صف انتشار قرار گرفت

آموزش‌های تشکیلاتی (2)

دیباچه ویژه نامه نمایشگاه کتاب تهران

بهانه‌های ساده

و اینک تولد انسان جدید ایرانی