اندیشه

فرآیند انقلاب

در جامعه شناسی انقلابات تعاریف آشوب و انقلاب متمایز است لذا سعی شده با تکیه بر سه کتاب” چرا انسان ها شورش می‌کنند؟ “ نوشته تدرابرت گر(۱) ترجمه علی مرشدی زاد، کتاب توسعه و تضاد دکتر رفیع پور(۲) نظریه های انقلاب دکتر حسین بشیریه(۳)کتاب کالبد شکافی چهار انقلاب نوشته کرین برینتون(۴) و نظریه مرتون(۵)بررسی شود.

آیا فرزندآوری عقلانی است؟!

فرزندآوری یکی از اساسی‌ترین و پیچیده‌ترین تصمیمات اخلاقی است که در زندگی انسان‌ها رخ می‌دهد. در حالی که بسیاری از افراد فرزندآوری را به عنوان یک امر طبیعی و خوشایند در نظر می‌گیرند، برخی فیلسوفان به این موضوع از زاویه‌ای متفاوت نگاه می‌کنند.

آشنایی با نظریه‌های معرفت‌ شناسی

کتاب در آمدی بر نظریه معرفت نوشته نوح لموس یکی از کتاب های مهم در زمینه فلسفه معرفت است این کتاب یک مقدمه جامع و قابل فهم برای اشنایی با مباحث نظریه معرفت فراهم میکند در این کتاب لموس مفاهیم کلیدی در معرفت شناسی مانند حقیقت باور توجیه و شواهد را به طور روشن وسازمان یافته بررسی میکند

حوزه‌های دینی و تحولات جهانی

حتی خود غرب نیز نمی‌توانست به‌سرعت تحولات اشاره کند، به‌گونه‌ای که مردم و سیستم‌ها را متحول کند یا به طغیان وادارد. با این حال، برخی تلاش می‌کنند تحولاتی که در بستر غرب رخ داده، در کشور دیگری بازسازی کنند.

روایت و پند

پدر بمرور زمان دچار فراموشی شد گاهی وقتا اطرافیان رو می‌شناخت ولی دوباره به کمای فراموشی میرفت بشوخی می‌گفتیم ویندوز پدر بالا نیومده ولی من رو می‌شناخت نمیدونم چرا؟ ولی گاهی وقتا حس میکردم منم رو نمیشناسه ولی ارتباط با دنیای بیرونش من بودم. تمام زحمات افتاده بود روی دوش مادر با اینکه پدر مدتها بود او رو نمیشناخت.

نعمت خرسندی و درویشی

او را لسان الغیب نامیده‌اند و به گمان خودشان وی را تکریم کرده‌اند. با شعرهای او تفأّل می‌زنند و از بختشان می‌پرسند در حالیکه جناب حافظ حتی برای نوشتن اشعار و تألیف دیوانش هیچ اصراری نداشت و تلاشی نکرد. شاگردان و علاقمندان او بودند که اشعار به جا مانده و منتسب به وی را جمع آوری کردند و بصورت یک دیوان شعر تدوینش نمودند. از همین روست که اشعار دیوان حافظ، نه بر اساس محتوا، نه طبق زمان سرایش و نه به هیچ روش دیگری جز ترتیب الفباییِ چیده نشده.

چهار اشغال!!!

ایران چهار مرتبه به اشغال کامل نیروهای بیگانه درآمده است نکته مهم همراهی مردم و بی تفاوتی آنها و عدم مقاومت در برابر نیروهای اشغالگر بوده است.

سقف شیشه‌ای: موانع نامرئی در پیشرفت زنان

سقف شیشه‌ای اصطلاحی است که به موانع نامرئی و غیررسمی اشاره دارد که مانع از پیشرفت زنان و اقلیت‌ها در محیط‌های کاری و اجتماعی می‌شود. این موانع باعث می‌شوند که زنان نتوانند به موقعیت‌های مدیریتی و رهبری دست یابند، حتی اگر شایستگی و توانایی لازم را داشته باشند. در ادامه، به بررسی عوامل مؤثر در ایجاد سقف شیشه‌ای، تاثیرات آن، و راه‌های مقابله با آن خواهیم پرداخت.

او مدیر شده بود

رضا از دوران راهنمایی با من همکلاس بود همیشه هر وقت معلّم او را صدا می کرد و می آورد پای تخته، هر چی معلّم از او می پرسید مثل مجسمه به معلم نگاه می کرد و هیچی نمی گفت. در فعالیت های مدرسه بسیار فعال بود در همه ی موارد در کار مدرسه خوب بود به جز درس خواندن.

انحصار عربده کشی

روزهای اولی بود که کنج خلوتم در مرکز پژوهشی دائره المعارف بزرگ اسلامی را ترک کرده و در دبیرستانی پر شر و شور که به دانش آموزانش به بدقلقی در منطقه ساوجبلاغ شهره است شروع به کار کرده بودم . گر چه دو روز در هفته به مرکز دائره المعارف می رفتم و تمدد اعصابی می کردم لیکن آن روزهای شروع کار تدریس آن هم در چنان جایی ، روزهای پرمخاطره ای ساخته بود .

فریادی بر دیوار

کتاب فریادی بر دیوار همانطور که از اسمش پیداست مربوط به دیوار نوشته ها است. در ابتدای کتاب راجع به تاریخچه دیوار نویسی یا گرفیتی صحبت می‌شود که از زمان اجداد ما در غار این کار صورت می‌گرفته است. و اینکه چه چیز هایی گرفیتی است و نمونه هایی از آن را نویسنده بیان کرده است.

هزینه ناتوانی حاکمیت در کنترل اتباع خارجی را مردم می پردازند.

در بیشتر کشورهای مهاجر پذیر، معمولا مهاجران غیر قانونی، خاصه آن هایی که تخصص و سوادی ندارند، توسط دولت ها در کمپ های پناهندگی و مهاجرت اسکان داده شده و بعد از بررسی شرایط آموزش زبان و تخصص، نهایت برخی را جذب و برخی را به کشورهای خود بر می گردانند که تمام این سازوکارها و امکانات، با هزینه دولت ها انجام می شود.

تحلیل معرفت شناسانه از ملازمه و ماهیت عدالت و دموکراسی

نوشتار پیشرو، صورت مکتوب سخنان استاد مصطفی ملکیان در سالهای دور است که متن آن، بعد از بازبینی و تأیید خود ایشان، به همراه چند گفتار دیگر از وی، در کتاب دو جلدی “در رهگذار باد و نگهبان لاله” منتشر شده است.

جهانی بیندیشیم ، وطنی عمل کنیم

کتاب ارزشمند “دو قرن سکوت” از شاهکارهای پژوهشی، به قلم مرحوم استاد عبدالحسین زرین‌کوب، سالها پیش ولوله‌ای درانداخت،اما افسوس که به درستی خوانده نشد و راهش ادامه نیافت.

ذهن قصه گوی انسان

ذهن انسان برای تشخیص الگوها تنظیم شده است و بیشتر به مثبت های دروغ گرایش دارد تا به منفی های دروغ، همین نرم افزار ذهنی که ما را نسبت به چهره های انسانی بسیار هشیار می کند باعث میشود که در ابرها حیوان یا در روی توری کباب پز روی گوشت، عیسی مسیح را ببینیم و یا در همین یک سال پیش، مردم انگلستان تصویر ملکه انگلستان را پس از مرگ در آسمان در ابر دیدند.

میزگرد رونمایی از تازه های انتشارات حاما در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

نمایشگاه کتاب تهران امسال هم برگزار شد و به پایان رسید. انتشارات حزب اراده ملت، اگر چه با کمی تأخیر، در این نمایشگاه حاضر شد و آثار منتشر شده ی خود را در معرض دید ارباب خرد قرار داد.

چرا کانت مهم ترین نقطه عطف تاریخ فلسفه است

تاریخ فلسفه را می‌توان بر اساس شیوه و روش تفکر فلسفی به دوران‌های مختلفی تقسیم کرد. پس از ظهور مسیحیت و گسترش اسلام در قرن ششم میلادی به مرور تفکر الهیاتی در حداقل نیمکره مغرب زمین یعنی خاورمیانه شمال آفریقا و اروپا حاکم گردید.

دلایل ضعف کار تیمی در ایران

امروز می‌خواهم درباره یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که در ساختار اجتماعی و سیاسی ایران تأثیرگذار است، صحبت کنم: چرا کار تیمی در ایران با مشکل روبروست و افراد برای منافع خود همدیگر را قربانی می‌کنند و به نتیجه خروجی کار تیمی نمی‌اندیشند؟

جستاری درباب آزادی و دینداری

بحث از مفاهیم اخلاقی و کاربست آنها در دین، نسبت دین با اخلاق، و اینکه ارزشها و مفاهیم حاوی آن چه کاربرد و چه نسبتی با آموزه ها، گزاره ها و مدعیات دینها دارند، بحث رایج و پردامنه ای بوده و هست، گمان می رود که در آینده نیز باشد.

چرا در نظر گرفتن سطوح محلی و جهانی در تحلیل مسایل اهمیت دارد

در این یادداشت به اختصار به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که چرا باید در تحلیل امور، مسایل محلی، استانی/ایالتی، ملی، منطقه‌ای/قاره‌ای، بین‌المللی/چندجانبه، و جهانی/فراگیر را از هم تفکیک کرد.

از پیشاسقراطیان تا کانت

در قرون ۵و۶ قبل از میلاد مسیح، این تفکر که اصل و مبدا جهان چیست، نقطه‌ی آغاز فلسفه در یونان شد چراکه در این دوره، متفکرانی چون طالس،هراکلیتوس و فیثاغورس، با تفکر در عالم، به دنبال پاسخ به این سئوال بودند که جهان از چه ماده‌ی اولیه‌ای بوجود آمده.

هیولای جنگ

جنگ، بخشی از تمدن انسان است و شاید گفته شود که عمده جهش های تمدنی انسان، محصول جنگ است. اعراب، هنگامی متوجه زندگی خوب شدند، که به ایران و روم حمله کردند. و به‌همین علت با استفاده از ایرانیان و با حکومت بر خود ایرانیان زندگی راحتی برای خود ایجاد کردند. از سوی دیگر جنگ ابزاری برای استرداد حق و به جای خود نشاندن ظالم است، که اگر صورت نگیرد منابع و فرصت های بسیاری نابود می‌شود.

شفافیت در کلونی زنبورها

ر کلونی زنبورها و در کندو، جایگاه تخم گذاری ملکه بزرگتر و تخم آن بزرگتر از تخم های زنبور کارگر است. و به طوری که جایگاه آن به طور شفاف دیده می شود، یعنی روی آن لایه شفافی است که تخم کارگر از ملکه تشخیص داده می شود.

روز گرامیداشت مقام معلم در آینه تاریخ

عموم مردم گمان می کنند که نامگذاری روز معلم به مناسبت شهادت شهید مرتضی مطهری است در حالیکه روز گرامیداشت مقام معلم سابقه ای بیش از آن دارد و شهادت استاد مطهری در یازدهم اردیبهشت۱۳۵۸ باعث شد تا در تقویم نظام نوپای جمهوری اسلامی که آن زمان تنها چند ماهی از استقرارش نگذشته بود، تثبیت شود.

بررسی یک نمونه تاریخی در بازار نیروی کار

نظام آپارتاید آفریقای جنوبی نمونه شایان توجهی از رقابت اقتصادی گروه ‌های اجتماعی برای پیدا کردن دست بالا در نظام سیاسی است. بنیان ‌های اقتصادی این نظام کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

مردان سپر آلودگی و تورم

در زمان آلودگی هوا تعطیلی مدارس و اعلام کاهش رفت و آمد چیزی که اتفاق می افتد کاهش رفت و آمد مادران و معلمین زن و مرد و دانش آموزان مقاطع پایین تر می باشد، ولی بقیه مشاغل از جمله مغازه دار ها و رانندگان تاکسی و اتوبوس و کارگران صنعتی و کارگران راهداری و بقیه مشاغلی که بیشتر مردانه هستند به فعالیت خود ادامه می دهند. این یعنی مردها در خط مقدم آلودگی هوا قرار گرفته اند.

چرخه مدارا

آنچه در دمکراسی مطلوب نظر احزاب می باشد حرکت در حلقه های اول و دوم است. به عبارتی ساز و کار به گونه ای تعریف شده که همیشه در ابتدای نیمه اول حلقه ثانی، امکان بازگشت به حلقه اول وجود داشته باشد.

از نبود ظلم باید نوشت یا از وجود آزادی؟ چیستی عدالت و ظلم!

در طول تاریخ بیشتر از آزادی‌ ملت‌ ها نوشته ‌اند و کمتر از چرایی وجود ظلم و ظالم نوشته شده است. بدون تردید تجربه سیاسی یک عصر هرگز همچون تجربه نسل دیگر نیست، نظریه پردازان فکر می‌ کنند که صرفا برای آینده می ‌نویسند، در حالی که بیش از هر چیزی تفکرشان بازتاب مسائل روز می ‌باشد. بر این اساس برای آینده‌ ای بهتر، از گذشته باید سخن گفت و سوال های در ذهن مانده گذشته را با شیوه ‌های نو پاسخ داد.

آخرین مطالب

خودشیفتگی سیاسی؛ چالشی در مسیر وفاق

توافق راهبردی با روسیه و چین؛ مسئله این است!

مذهب زنده دلان خواب پریشانی نیست از همین خاک، جهانِ دگری ساختن است

“بحران سوریه؛ از رقابت قدرت‌های جهانی تا سراب آزادی”

گزارش نشست دبیران کل احزاب اصلاح طلب با معاون سیاسی وزارت کشور

تهدیدات ومعضلات اتباع افغان برکشور

نقش نهادهای مدنی در مدیریت شهری پایدار: فرصتی برای آموزش و تحقق شفافیت

سیاست یا اقتصاد کدام یک اولویت دارد؟

“زنان: ستون توسعه اقتصادی و اجتماعی جامعه”

بیانیه به مناسبت روز ملی هوای پاک

به مناسبت روز هوای پاک

بحران مدیریت پسماند در ایران، ضرورت تغییر رویکرد و بهره‌گیری از الگوهای جهانی

ماموریت یا فرصت مطالعاتی داخلی

آزادسازی اراضی ملی

فرآیند انقلاب

آیا فرزندآوری عقلانی است؟!

آشنایی با نظریه‌های معرفت‌ شناسی

جامعه شناسی مطالعات مردان

از یزد تا میلان

جهان در هفته‌ای که گذشت (88)

گزارش مراسم تجلیل از رضا قاسم پور در زنجان

نشست اعضای ستادها و تشکل‌های نهاد مدنی با حضور دکتر افشین فرهانچی در همدان برگزار شد

رضا حاجی‌پور به‌عنوان فرماندار شهرستان اردل منصوب شد

آن یاران مهربان؛ شروع فصلی پرکار برای انتشارات

دیباچه- سه شنبه های گفتگو حاما

“راهنمای برگزاری جلسات اثربخش: از برنامه‌ریزی تا پیگیری”

“12 مرد خشمگین: تحلیل اجتماعی و اخلاقی در دل یک درام حقوقی”

“از گفت‌وگو تا گفتمان: بررسی تفاوت‌ها و دیدگاه‌ها درباره سوسیالیسم و لیبرالیسم”

“تسخیر سفارت آمریکا: نماد انقلاب یا نقطه آغاز بحران‌های سیاسی ایران؟”

“چالش‌های کودکان کار: ریشه‌ها، راه‌حل‌ها و مسئولیت‌های اجتماعی”