اندیشه

یوز ایرانی نماد آموزش محیط‌زیست در ایران

یوز ایرانی چند سالی است مورد توجه کارشناسان محیط‌زیست ایران قرار گرفته و برای حفاظت از او آموزش‌های لازم انجام‌شده است. تبلیغ‌هایی با لباس تیم ملی و یا اعلام روز مشخصی در تقویم ایران به یاد او و حفاظت آن طرح‌هایی از آموزش محیط‌زیست برای حفاظت این گربه سان در خطر انقراض می‌باشد.

انواع اخلاق‌گرایی فلسفی و کاربست آنها در “اخلاق حرفه‌ای”

اخلاق‌گرایانِ فلسفی و فیلسوفان اخلاق، یا وظیفه‌گرا (۱) هستند و یا نتیجه‌گرا (۲). وظیفه‌گرایان عمل به احکام اخلاقی را وظیفه‌ی ذاتی انسان می‌دانند، یعنی انسان باید مطابق احکام اخلاقی عمل کند بدون توجه و در نظر گرفتن نتیجه و پیامد آن. بر خلاف اینان، نتیجه‌گرایان به نتیجه و فایده‌ی عمل اخلاقی نیز التفات دارند و معتقدند هر عمل به صِرف حکمی اخلاقی بودن منجر به عمل اخلاقی نمی‌شود بلکه این نتیجه‌ی عمل است که اخلاقی بودن یا نبودن عمل را مشخص می‌کند.

راهبرد، اخلاق‌گراییِ فلسفی

باتوجه‌به آنچه در دو بخش گذشته (مندرج در شماره‌های ۶۵ و ۶۶ همین نشریه) بیان شد، شاید با خواندن این بخش، به این گمان بیفتید که از بحث اصلی و هدفی که ترسیم کرده‌بودیم، دور افتاده‌ایم و در حال دچار شدن به همان بلایی هستیم که فلسفه در روزگارانِ بسیار، بدان دچار شده و علاجی نیز نیافته، به این بلیه که در غوامض و پیچیدگی‌های انتزاعی درمانیم و از جهان عینی دور افتیم (۱).

تحریم و استهلاک و هدر رفت انرژی

کشورهای توسعه‌یافته در مسیر پیشرفت تکنولوژی به این مفهوم رسیده‌اند که برای بقای خود و کشورشان باید در مسیر درست مصرف انرژی و کاهش آلودگی محیط‌زیست قدم بردارند و این کار با شعار محقق نمی‌شود.

ما، مولانا و عاشورا

بسیاری از اهداف و آرمان‌ها وقتی بیش از حد تکرار می‌شوند و به لقلقه‌ی زبان‌های بی‌عمل ان تبدیل می‌شوند، دچار ابتذال دمِ‌دستی بودن شده و در حد یک شعار توخالی تنزّل می‌یابند. اینکه امثال مولانا و امثال وقایعی چون عاشورا برای انسان امروز سخن و کارایی دارند نیز از همین جمله‌اند.

اسطوره‌ها و واقعیت‌های عزاداری ماه محرم در یزد

همانند سال گذشته امسال هم برخی عزاداری‌های ماه محرم در یزد پربازدید شد. نوحه‌هایی که برچسب «اعتراضی» خورده‌است، بسیار دیده و شنیده شد. بخشی از اجرای هیئت عزاداری بعثت به حدی فراگیر شد که رسانه‌های خارجی نیز درباره آن خبر کار کردند. بیش از یک دهه است که این سبک عزاداری در شهر یزد سر و صدا به پا کرده است و شهرتی ملی یافته‌است.

تکنولوژی برای جهان سوم بدبختی می‌آورد

در دوران دانشجویی به هر مطلبی نوین که با تکنولوژی همراه بود وقتی برخورد می‌کردیم این جمله مرتب تکرار می‌شد تکنولوژی برای جهان سوم بدبختی می‌آورد. در میکروبیولوژی به مبحث آنتی‌بیوتیک‌ها که رسیدیم به آنتی‌بیوتیک‌هایی برخورد کردیم که هنوز به‌دلیل قوی بودن و کاربرد کمتر جزئی ازرده های کم مصرف بود

در بحث از “اخلاق حرفه‌ای” مرادمان از “اخلاق” و از “حرفه” چیست

در بخش قبلی این نوشتار، موضوع و مخاطب بحث “اخلاق حرفه‌ای” را به اجمال معرفی کردیم و دانستیم که از اخلاق حرفه‌ای برای حل معضل‌های اخلاقیِ پیش آمده در انجام وظیفه‌ی حرفه‌ای‌مان می‌توانیم مدد بستانیم یعنی در برهه‌هایی که طبق وظیفه حرفه‌ای‌مان ملزم به انجام کاری هستیم که آن کار از نظر اخلاقی جایز نیست.

پایداری طبیعت با حضور زنان

زنان به‌عنوان بازیگران اصلی در تلاش‌های جهانی برای کاهش تخریب زمین هستند. شراکت فعال زنان در جامعه و نبودن نابرابری‌ها، باعث ایجاد امکانات رشد و استفاده بهینه جامعه از حضور زنان در پاسداری از طبیعت و رشد آن میشود. مواردی که میتوان ذکر کرد:

نمایشگاه کتاب تهران و کفه‌های نامتوازن تالیف و ترجمه

در میان بازار کتاب امروز ایران که اغلب شاهد کتب ترجمه هستیم و آثار تالیفی کمتر به چشم می‌آیند، هستند ناشرانی که کماکان بر مدار تولید دانش حرکت می‌کنند. در نمایشگاه کتاب امسال در کنار تمامی حواشی که اصل کتاب و کتابخوانی را زیر سوال برده بود

در مذمت این رنج آشنا

سایه تورم وگرانی برسرسلامت مردم است و اشاره به این سوژه‌ها تکراری شده است. هرچه میخواهی به دنبال موضوع تازه‌ای بروی باز هم تورم نقش اساسی را در میان دغدغه‌ها دارد. دردهای امروز جامعه بیش از هر چیز به اقتصاد گره میخورد به وضعیت تورم وگرانی و انگار نه انگار که قرار بود این وخامت، موقتی باشد و بالاخره گره‌گشایی شود

ملحد عقل گرا

یازدهمین همایش سالانه انجمن علمی فلسفه دین ایران، روزهای نوزدهم و بیستم اردیبهشت‌ماه، با حضور جمعی از فلسفه‌ورزان و اساتید فلسفه در دانشگاه آزادشهر ساری برگزار شد و در این همایش بین‌المللی مقالات فراوانی به زبان فارسی و انگلیسی ارائه گردید.

خانه‌ سبز- یک تجربه

من‌هم مثل خیلی از مردم دغدغه‌هایی محیط‌زیستی دارم از محدودیت منابع آب، نابودی خاک و جنگل‌ها گرفته تا استفاده بی‌رویه از مواد غیرقابل‌بازیافت و بازگشت به چرخه طبیعی حیات

در نظر التقاط،در عمل الطفات

کتاب “دیگر دوستی مؤثر” نوشته پیتر سینگر، فیلسوف اخلاق نام آشنا که با نام فرعی “رساندن بیشترین خیر چگونه فهم ما را از زندگی اخلاقی تغییر می‌دهد” و با دو مقدمه از استاد مصطفی ملکیان و محمدرضا جلایی پور، با ترجمه آرمین نیاکان، توسط نشر نی منتشر شده، مانیفستی ساده از حرکتی است که توسط سینگر و یارانش به راه افتاده.

غذا دادن به گربه‌های خیابانی به نفع آن ها نیست

غذا دادن به گربه‌‌های خیابانی ممکن است عملی موجّه، مبتنی بر عواطف انسانی، از سر ترحّم و یا عملی پیش پا افتاده به نظر برسد اما غذا دادن به پرندگان و حیوانات آزاد، در بسیاری از شهرهای جهان غیرقانونی است

چه کسی مجوز برای تحقیر ملت را صادر کرده است؟!!!

در نزد ما ترک‌ها از قدیم دعایی معمول بوده است که در آن هر پا به سن گذاشته‌ای، در برخورد با جوانان بیان می‌داشت که: «الله سَنه بو دونیا او دونیا خوار و ذلیل اُلمسن» (خدا تو را در این دنیا و آن دنیا خوار و ذلیل نکند).

تلنگری به خودمان، به بهانه عید مبارک فطر

به قول معروف و بنا به ضرب‌المثلی در زبان فارسی، وقتی انگشت اشاره‌ات به سوی کسی است، در همان‌حال چهار انگشت دیگرت بسوی خودت است. القصه، می‌گوییم از حاکمیت و حاکمان ناراضی هستیم.

“خوب زیستن” و اخلاق

در سه بخش پیشین این مقاله، مؤلف به معرفی مبحث “ خوب زیستن” در فلسفه پرداخته و پس از آن نظریه‌های راجع و مربوط به این موضوع را، چنان‌که اقتضای یک مقاله دانشنامه‌ای است، به‌صورت مختصر مورد بررسی قرار داده است. در این بخش که واپسین بخش از مقاله کریسپ است، همین موضوع را در حوزه فلسفه اخلاق و به طور کلی در حوزه علم اخلاق مورد بررسی قرار داده است.

دموکراسی و اتنیک ها

جامعه امروز ایران علی‌رغم تمامی تلاش‌های بی حاصل و پرهزینه از نیمه دوم دولت قاجاری تاکنون و با توجه به فلسفه ایجاد دولت و ملت بعد از مشروطه بر اساس وحدت زبانی و فرهنگی و تاریخی همچنان سرسختانه در جهت حفظ هویت‌های متفاوت و چندگانه و موزائیکی خود مبارزه کرده و از نفس نیفتاده و به‌جرئت می‌توان گفت...

ایرانشهریِ زوال اندیش

صبح روز چهارشنبه ۹ اسفند خبر درگذشت دکتر سیّد جواد طباطبائی موجی از واکنش‌ها را در جامعه فرهنگ و اندیشه موجب شد، چه در ابراز تأسف و همدردی، و در دریغ و افسوس از حکایت زمانه، و چه در رد و لعن اندیشه های متوفّی و اثرات آن.

ﺑﺮرﺳﻲ اﻧﺪﻳﺸﻪ و ﻛﻨﺶ ﺳﻴﺎﺳﻲ ﺳﻼﻣﻪ ﻣﻮﺳﻲ در ﻋﺮﺻﺔ ﺳﻮﺳﻴﺎﻟﻴﺴﻢ (بخش دوم)

به دنبال چاپ کتاب راقمان انقلاب‌ها اثر مشهور متفکر و نویسنده مصری- سلامه موسی- به زبان فارسی توسط انتشارات حزب اراده ملت ایران؛ شایسته دیدیم که در بخش اندیشه نشریه اراده ملت به بازنشر مقاله “ﺑﺮرﺳﻲ اﻧﺪﻳﺸﻪ و ﻛﻨﺶ ﺳﻴﺎﺳﻲ ﺳﻼﻣﻪ ﻣﻮﺳﻲ در ﻋﺮﺻﺔ ﺳﻮﺳﻴﺎﻟﻴﺴﻢ” نوشته خانم دکتر یاسمن یاری بپردازیم. این مقاله قبلا در نشریه ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﺗﺎرﻳﺦ اﺳﻼم (ﺳﺎل ﻫﺸﺘﻢ/ ﺷﻤﺎره ۲۹/ ﺗﺎﺑﺴﺘﺎن ۱۳۹۵) به چاپ رسیده است. خانم دکتر یاری در این مقاله تفکر و زندگی سلامه موسی را در دو عرصه اندیشه و سیاست مورد بررسی قرار داده است.

اندیشه سیاسی و تحولات طبیعی

طبیعت در حرکتی دوّار و منظم اما با تحولاتی عمیق و شگرف در درون ادامه حیات دارد و انسان در متن این نظم و تحول بی گمان محوری‌ترین مسئولیت‌ها و تعهدات را بر ذمه دارد. تا جایی که با شکاف‌هایی که در طبیعت ایجاد می‌کند، انرژی بزرگی از تحولات را آزاد می‌سازد تا ضمن دستیابی به رفاه، تحقق منطق خلقت را ممکن سازد؛

ﺑﺮرﺳﻲ اﻧﺪﻳﺸﻪ و ﻛﻨﺶ ﺳﻴﺎﺳﻲ ﺳﻼﻣﻪ ﻣﻮﺳﻲ در ﻋﺮﺻﺔ ﺳﻮﺳﻴﺎﻟﻴﺴﻢ (بخش اول)

به دنبال چاپ کتاب راقمان انقلاب اثر مشهور متفکر و نویسنده مصری- سلامه موسی- به زبان فارسی توسط انتشارات حزب اراده ملت ایران؛ شایسته دیدیم که در بخش اندیشه نشریه اراده ملت به بازنشر مقاله “ﺑﺮرﺳﻲ اﻧﺪﻳﺸﻪ و ﻛﻨﺶ ﺳﻴﺎﺳﻲ ﺳﻼﻣﻪ ﻣﻮﺳﻲ در ﻋﺮﺻﺔ ﺳﻮﺳﻴﺎﻟﻴﺴﻢ” نوشته خانم دکتر یاسمن یاری بپردازیم. این مقاله قبلا در نشریه ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﺗﺎرﻳﺦ اﺳﻼم (ﺳﺎل ﻫﺸﺘﻢ / ﺷﻤﺎره ۲۹/ ﺗﺎﺑﺴﺘﺎن ۱۳۹۵) به چاپ رسیده است.

نظریه های بدیل برای لذت‌گرایی

این نوشتار که سومین بخش از ترجمه مقاله “خوب زیستن” (well-being) است، به دو نظریه فلسفی دیگر راجع به مسئله “خوب زیستن” می پردازد.

نسل Z، نسل پرخطر

در ماه‌های اخیر و پس اعتراضات، نسل موسوم به نسل Z یعنی نوجوانان، مورد توجه قرار گرفتند، چراکه محور اعتراضات، مطالبات آنها بود. تلاطم و عصیان که مقتضای سن این نسل است، از قضا، با انبوه مطالبات اجتماعی انباشته شده مقارن شد. این نسلِ پر خطر، امروز بیش از هر روز در معرض خطر انحراف است.

فلسفه به‌مثابه روش تدریس

چندی پیش استاد فاضل و ارجمند، جناب آقای دکتر علی اوجبی در نوشتاری اینستاگرامی آورده: “فلسفه برای کودک به زور می خواهد وارد جامعه ما هم بشود. اما هم ناخوشایند است و هم ناشدنی، مگر آموزش فلسفه به بزرگسالان چه قدر رشد کرده که به آموزش فلسفه به کودکان امیدواریم.

نظریه های *خوب زیستن*

بخش اول این نوشتار که ترجمه مدخل “خوب زیستن” از دانشنامه فلسفی استنفورد به قلم راجر کریسپ است و در شماره ۵۳ همین نشریه تقدیم خوانندگان گردید، تعریف ابتدایی مبحث و مفهوم کلی “خوب زیستن” در فلسفه بیان شد و نقدهایی بر این موضوع نیز برشمرده شد. اینک و در ادامه، مفاهیم و مکاتب مربوطه بررسی و معرفی می‌گردد.

دوگانه تحزب و تشکل

اینکه مدنیت در ایران دچار چالشی بی‌سابقه، حداقل در دوران معاصر، شده است، برای هیچ ذهن وطن‌پرست، با‌ اخلاق و صادقی قابل کتمان نیست. به این دلیل ساده و بدیهی که مدنیت تعریف و ملزوماتی مشخص دارد، که در شرایط موجود، نمود و تبلور آن موجود نیست.

همه هنر حکومت‌کردن در دورزدن مشکلات خلاصه نمی‌شود

اگر حکومت‌کردن را به توانایی کنارآمدن و یا دورزدن مشکل تعریف کنیم که با اعمال قدرت انحصاری برای ساکت کردن و به راه داشتن مردم ممکن می‌شود. حکمرانی را می‌توان به تولید مستمر راه‌های عملی شناسایی و حل مشکل برای رفاه و آسودگی ملت مشابهت داد که با مشارکت همگانی به دست می‌آید

آخرین مطالب

شهریور، ماه آخر تابستان

چه باید کرد؟ تقابل یا تعامل

بر صدر نشستن ناشایستگان

دانشگاه و مصائب آن؛ زین قصه هفت‌گنبد افلاک پر صداست

صدای توده‌های مردم راهگشاست

مأموریت حزب در مقابل نحوه تحلیل موقعیت توسط حاکمان

استاد حفاظت از ایران

صدای زنان در اعتراضات اخیر

یوز ایرانی نماد آموزش محیط‌زیست در ایران

انواع اخلاق‌گرایی فلسفی و کاربست آنها در “اخلاق حرفه‌ای”

کشور در دست حزب امام صادقی‌ها

مصوبه حجاب و عفاف به نتیجه نخواهد رسید

اجتماعیون اعتدالیون

جهان در هفته ای که گذشت (69)

جلسات حوزه‌ها به‌سمت حضوری شدن می‌رود

به‌زودی دو کتاب جدید از انتشارات حزب اراده ملت به چاپ خواهد رسید

ابراز نگرانی دفتر سیاسی حزب از برخورد با اساتید و دانشجویان دانشگاه‌ها

گردهمایی سالانه حزب باز هم به تعویق افتاد

نوچه‌گری و نوچه‌پروری

یک دم رهایی

ثروت، قدرت، فساد و خشونت در چین کمونیست

گلستان در شیراز

سرنوشت یکسان دست‌های دیکتاتور

موسیقی آمریکا از دیدگاه سیدنی فینکلشتاین

روح زمانه

وقتی پسری می‌میرد

و آسمانی که بسیارمان نمی‌بینیم!

توسعه پایدار؛ صنعت، نوآوری و زیرساخت

دیباچه ویژه نامه احزاب و انتخابات

پایان پیش ثبت نام انتخابات مجلس شورا