آخرین مطالب

بحران مدیریت یا مدیریت بحران نوشتار

بحران مدیریت یا مدیریت بحران

  بزرگنمایی:
ایران باوجود دارا بودن دومین ذخایر گازی جهان، در سال‌های اخیر با نزدیک شدن به فصول سرما با معضل تأمین پایدار گاز مواجه بوده و در بعضی از نقاط کشور، هم‌وطنان چندین روز و ساعت را بدون گاز سپری نموده‌اند. بسیاری از صنایع سنگین و ابر تولیدکننده‌های صنایع فلزی با قطعی گاز روبه‌رو شده و نرخ تولید فولاد کشور با روند نزولی همراه گردید.

ایران باوجود دارا بودن دومین ذخایر گازی جهان، در سال‌های اخیر با نزدیک شدن به فصول سرما با معضل تأمین پایدار گاز مواجه بوده و در بعضی از نقاط کشور، هم‌وطنان چندین روز و ساعت را بدون گاز سپری نموده‌اند. بسیاری از صنایع سنگین و ابر تولیدکننده‌های صنایع فلزی با قطعی گاز روبه‌رو شده و نرخ تولید فولاد کشور با روند نزولی همراه گردید.
اما سؤال اینجاست که ایران باوجود دارا بودن دومین ذخایر گازی جهان، چرا از تأمین پایدار گاز مصرفی خانگی و صنایع عاجز است؟
در پاسخ باید نگاهی به مفهوم بحران بیندازیم: بحران یعنی عدم توانایی در ایجاد تعادل (عدم انطباق) بین منابع و نیازهای موجود.
طبق آمارهای منتشرشده در “پایگاه داده ایران” در شش سال آخر درصد سالانه تولید گاز ایران به استثنا سال 2020 رو به کاهش بوده است. این رقم از 8.5 درصد در سال 2016 به 2.9 درصد در سال 2021 رسیده است. همچنین درصد پایین افزایش تولید گاز در سال 2021 (2.9 درصد) به‌طور فزاینده‌ای نگران‌کننده است؛ زیرا این رقم نیمی از میانگین شش سال قبل (5.8 درصد) است.
شرکت ملی نفت ایران مدعی است در سال 2021 تقاضا برای گاز به 10.7 درصد افزایش‌یافته و در ماه‌های سرد زمستان به 12 درصد رسیده است. این رقم تقریباً دو برابر میانگین افزایش تولید گاز در شش سال گذشته است. واضح است با این افزایش تقاضا، کشور قادر به تأمین نیازهای داخلی و صادراتی نیست.
درحالی‌که کشورهایی چون روسیه، قطر و جمهوری آذربایجان علی‌رغم تأمین نیازهای داخلی، در دهه اخیر از فروش گاز به ثروت هنگفتی رسیده‌اند.
برای مثال میدان گازی مشترک پارس شمالی که میان ایران و قطر به‌صورت اشتراکی مدیریت می‌شود یک فرصت تجاری فوق‌العاده برای قطر ایجاد نموده و با بهره‌برداری از آن در بازار فروش رشد قابل‌ملاحظه‌ای داشته است. اما ایران همچنان توان بهره‌برداری از این میدان عظیم ذخایر گاز را ندارد.
در واردات گاز نیز کشورهای همسایه مانند ترکمنستان، ارمنستان و جمهوری آذربایجان با ایران همکاری نموده و علی‌رغم وجود دومین ذخایر گازی جهان، ایران ملزم به واردات این منبع انرژی است. طبق آمارهای موجود کشور ترکمنستان مبلغی حدود 45 هزار میلیارد تومان معادل 1.5 میلیارد دلار جهت صادرات گاز به ایران دریافت نموده است.
در انتها پرسش این است که چرا وزارت نفت به‌جای کاهش صادرات، بررسی برنامه‌هایی در راستای افزایش تولید و بهره‌برداری حداکثری از میدان‌های گازی بکر، فرهنگ‌سازی الگوی مصرف و...، بحران کمبود گاز را به‌جای مدیریت مطلوب و اصولی با تصمیم‌گیری‌های مقطعی چون توزیع 17000 بخاری‌برقی به بحرانی دیگر تبدیل کرده و به‌جای ایجاد فرهنگ مصرف انرژی، طرحی چون پرداخت قبوض برق مشترکینی که قطعی گاز داشتند را مطرح می‌نماید.
آیا وظیفه وزارت نفت است طبق مبانی مدیریت بحران در فاز پیشگیری از وقوع بحران، طرح‌های جایگزین سنجیده‌ای تدوین نماید یا هرساله در این فصل بحران مدیریت در تأمین و توزیع گاز را به نمایش بگذارد؟

محمد بنی اسدی 







نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

تحزب، سیاست و امکان سوسیال‌دموکراسی در ایران

جامعه مدنی

شهرکُشی: مرگ خاموش منابع تاریخی و زیست‌محیطی تمدن‌ها

گذار از " نهیلیسم" به "معنای زندگی"

اهل علم مصلحت را بجویند یا حقیقت را؟!

میهمان روستا

چالش‌های حقوقی مقابله با ارتشا؛ بررسی ریشه‌های قانونی یک فساد ساختاری

نمایشگاهی ضروری، گرچه تکراری

غرفه انتشارات حزب اراده ملت ایران را راه انداختیم

بخوانیم برای ایران

شرحی بر چرایی و اهمیت ترجمه سری کتاب سازوکار حزبی

بازتعریف سوسیال دمکراسی در عصر جدید

دموکراسی و اندیشه سوسیال‌دموکراسی

معرفی کتاب نمایی روشن‌تر (بینشی جدید درمدل مدرسه سادبری‌ولی)

تاب آوری اجتماعی

بیانیه کارگروه محیط زیست حاما به مناسبت اول خرداد روز جهانی تنوع زیستی

علی برقراری از اعضا ارشد حزب اراده ملت ایران مشاور اقتصادی فرماندار نظرآباد شد

کتاب "صداهائی برای برابری" مجوز انتشار گرفت

انتخاب اعضای هیأت رئیسه جبهه اصلاحات استان سمنان

آغاز کار مدرسه حزبی حاما با برگزاری پنج دوره آموزشی مجازی

آغاز کار مدرسه حزبی حاما با برگزاری پنج دوره آموزشی مجازی

تحلیل های سیاسی ماه

وزیر آموزش و پرورش چه می‌کند؟‌

یاد یاری که در سکوت فریاد شد

ظهرها شام بخوریم؟!

تعرفه‌های تجاری،ابزار حمایت‌گری هوشمند

“فناوری بی‌اخلاق، شمشیری است در دست کودک نابالغ”

برایتان جهنم آورده‌ایم!

بیانیه به مناسبت روز جهانی تنوع زیستی (یکم خرداد)

سفیران سلامت

آیا مدفوع زیاد سگ‌ها در باغچه می‌تواند به گیاهان آسیب برساند؟

گردشگری پایدار و لزوم مدیریت پسماند و آموزش به گردشگران برای حفاظت از محیط زیست درایام نوروز1404 در شهر شیراز

چرا این مجموعه را ترجمه کردم؟

نگاهی انتقادی به کتاب «پیش‌نیازهای سوسیالیسم و وظایف سوسیال‌دموکراسی»

معرفی کتاب تجربیات مدرسه سادبری‌ولی به روایت دست اندرکاران یکی از قدیمی‌ترین مدارس دمکراتیک دنیا

سازمان‌های مردم‌نهاد از توسعه انسانی تا مشارکت مدنی

رونمایی کتاب « آدم کسی نبودن »

آتش و قلم

قرار عروسی سوم خرداد است

جهان در هفته ای که گذشت(93)

پیام تسلیت احمد حکیمی پور ریاست شورای مرکزی حزب اراده ملت ایران برای درگذشت علی بیکس

بیانیه دفتر سیاسی حزب اراده ملت ایران (حاما) به مناسبت روز معلم

تبریک دفتر سیاسی حزب اراده ملت ایران به مناسبت روز جهانی پرستار (22 اردیبهشت)

کار انتشارات حزب اراده ملت ایران در نمایشگاه کتاب پایان یافت

کاربست فلسفه در اخلاق حرفه‌ای

نگاهی به نمایشگاه کتاب

کتاب‌ها دریچه‌ای به گشودگی جهان هستند

آموزش حزبی؛ درس‌گفتارهای تشکیلاتی

مبانی مردم‌سالاری اجتماعی (سوسیال دموکراسی)

پیش نیازهای سوسیالیسم و وظایف سوسیال دموکراسی